De Ontmoeting: Hilda Boesjes-Beljon

Lemmer - In de rubriek De Ontmoeting verhalen over waar mensen elkaar ontmoeten. Deze week is Hilda Boesjes-Beljon aan het woord. Hilda is directeur van het bezoekerscentrum van het Woudagemaal.

Wie ben je? ,,Mijn naam is Hilda Boesjes-Beljon, ik ben 57 jaar en ik woon in Lemmer. Toen het bezoekerscentrum van het Woudagemaal er net was, ben ik gevraagd om de directie te komen voeren. Ik had mijn eigen organisatie- en communicatiebureau en was onder andere betrokken bij diverse grote evenementen in Friesland als projectdirecteur. Ik heb een onderwijsachtergrond en in combinatie met mijn waterachtergrond ben ik voor de functie van directeur gevraagd.”

Waarom heb je ja gezegd? ,,Het past perfect in mijn plaatje. Alles wat ik had gedaan en al mijn expertises pasten precies in het profiel: water, techniek, cultuur, de liefde voor Friesland en de trots voor onze iconen. Die combinatie van techniek en waterbeheer, is wel mijn ding.” Hilda is al twintig jaar betrokken bij de organisatie van het skûtsjesilen, SKS, en zit sinds acht jaar als eerste vrouw in zestig jaar in het bestuur van de SKS.

Kan je nog je eerste kennismaking met het Woudagemaal herinneren? ,,Ja, ik was toen een meisje van een jaar of drie/ vier. Mijn vader ging hier altijd met ons naartoe om pinksterbloemen te plukken. Ik ben geboren en getogen onder de rook van het Woudagemaal. Ik heb in mijn werkzame leven veel gereisd, maar was altijd heel blij als ik weer in Lemmer was. Wat ik zo mooi vind aan het gemaal? Alles. De uitstraling van het prachtige magistrale gebouw, maar ook de sublieme techniek die erin is toegepast. Dat dat 100 jaar geleden is bedacht en dat dat nu nog steeds als een zonnetje loopt. Hoe meer ik erover leer, hoe meer respect ik krijg voor de mensen die het hebben ontworpen.”

Wat zijn je taken als directeur van het Woudagemaal? ,,Het is een hele uitgebreide en complexe functie. We werken met 120 vrijwilligers en een klein groepje professionals. Jaarlijks krijgen wij tussen de 35.000 en 40.000 bezoekers en de gemiddelde bezoeker neemt vaak ook een kijkje in het dorp. Ik vind het dan ook erg belangrijk dat de vrijwilligers weten wat er allemaal in Lemmer te doen is. Wij kunnen altijd meer vrijwilligers gebruiken. Mijn taak is om de waterbeleving en bewustwording op de goede manier op de mensen over te brengen. Ik doe dat door te zoeken naar goede verbindingen en een goede samenwerking met externe partijen."

,,Zo zit ik bijvoorbeeld ook in Werelderfgoed Nederland. Een samenwerkingsverband van de tien Nederlandse UNESCO Werelderfgoederen waar het Woudagemaal er een van is. Het UNESCO gedachtegoed spreekt mij bijzonder aan. Daarnaast maakt het Woudagemaal met trots onderdeel uit van de Waterlijn van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (uit het HollandCity 2020 project ). De afgelopen vijf jaar staan wij bij de ANWB in de top van Leukste Uitjes van Friesland en het Woudagemaal is te vinden in Madurodam.”

Wat zou je in de toekomst willen bereiken met het Woudagemaal? ,,Met name een stukje bewustwording van hoe belangrijk het is om het water goed te beheren. Sowieso de bewustwording van het feit dat wij in de laagste delta ter wereld leven en dat wij hele prachtige systemen voor het beheren van water hebben ontwikkeld en hoe belangrijk het is om die in stand te houden, maar liever nog ze te verbeteren en te optimaliseren. Ook wil ik graag jonge mensen inspireren om te gaan werken in deze branche en daar een opleiding in te gaan volgen. Mijn liefste droom is dat er ooit iemand een keer bij het waterschap of bij een waterbedrijf in Friesland gaat solliciteren en dat diegene dan het diploma bij zich heeft dat hij of zij hier heeft verdiend als kind met de speurtocht. Dan is mijn taak voltooid. Dan heb ik het wat mij betreft goed gedaan.’’

Mieke van Veen