Internaat Het Kompas gestrikt voor open dag

Lemmer - Het schippersinternaat Het Kompas en Kindercentrum Villa Kino in Lemmer worden zaterdag gestrikt voor de open dag. Een grote roze strik prijkt op het gebouw om de dag luister bij te zetten.

Het Kompas aan de Villa Novalaan 1 is sinds de jaren ’60 al een thuis voor de schipperskinderen. Waar door de week de ouders varen, hebben de kinderen een voet aan de wal nodig. De kinderen op het internaat gaan overdag naar school. Ze volgen onderwijs in Lemmer of in de omgeving. Na school komen de kinderen naar Het Kompas waar altijd iemand is om mee te spelen of te praten. De medewerkers van Het Kompas bieden de kinderen een veilige plek waar ieder zich zelf kan zijn en zich veilig voelt. Zestien kinderen wonen nu onder het dak van Het Kompas waar ieder een eigen kamer heeft.

Het gebouw telt vijf onderdelen. Allen met een eigen maritieme naam; het Anker, de Stuurhut, de Sloep, het Luik, de Kolk. De huisbibliotheek heet De Boeg. Op de vloer staan afbeeldingen die lijken op een kompas. De ramen in de deuren doen denken aan patrijspoorten. Zelfs in het spel is de scheepvaart levend. Dan hoor je ze over de marifoon de naam van het schip zeggen. Of ze vervoeren vracht met een scheepje.

Het geschakelde kindercentrum van Prokino, bekend als Villa Kino, is net zo levendig. Hier is het ritme andersom. Waar op het internaat de gangen overdag zo goed als leeg zijn is het bij het kinderdagverblijf actief van 7.30 uur tot 18.30 uur. Bij Villa Kino kan men terecht voor kinderopvang, buitenschoolse opvang en peuteropvang. Villa Kino heeft ook een BSO-locatie in de Daltonschool Sint Jozef, Villa Buiten. Hier spelen kinderen van deze school, maar ook kinderen van andere scholen vinden hier hun plek. Prokino is een zusterbedrijf van Stichting Meander, de stichting waar Het Kompas onder ressorteert. Sinds 2016 bieden beide stichtingen ook laagdrempelige zorg aan.

Tijdens de open dag 13 mei kunnen kinderen meedoen aan een escapespel, wetenschappelijke proefjes, schminken, het maken van een moederdagcadeau, een workshop streetdance en er is een mini-markt met een poffertjeskraam. De opbrengst van de mini-markt gaat naar het goede doel stichting Duniya uit Bantega. De open dag is van 10.00 tot 13.00 uur. Volg ook de facebookpagina's voor een speurtocht die eindigt op de open dag. Kijk voor meer informatie op www.stgmeander.nl/lemmer of www.schippersinternaathetkompas.nl.

Brenda van Olphen