GHB-verslaafde Sint Nykster reed tuin in

LEEUWARDEN/SINT NICOLAASGA - NICOLAASGA Medio vorig jaar was een 32-jarige Sint Nykster een aantal malen betrokken bij ongevallen waarbij hij allesbehalve nuchter achter het stuur zat. Donderdag moest hij voor de rechter verschijnen omdat hij met zijn auto een tuin in was gereden.

Dat ongeval vond plaats op 9 mei vorig jaar. De verdachte, hij is inmiddels verhuisd naar Drachten, was de tuin van een woning aan de Fazant in Sint Nyk ingereden en er vervolgens vandoor gegaan. Een paar straten verderop trof de politie hem aan, hij lag te snurken in zijn auto. Bijna twee maanden later had de Sint Nykster opnieuw een ongeluk veroorzaakt: ditmaal had hij op de Omloop in zijn woonplaats een fietser aangereden.

Ook nu was hij niet nuchter: politieagenten roken alcohol en in de auto werd een flesje GHB aangetroffen. Voor die zaak zal de man zich later moeten verantwoorden, hij zat nu bij de politierechter omdat hij was weggereden nadat hij de tuin in was gereden. De man zei dat hij na het werk bij iemand -een naam wilde hij niet noemen- een beetje GHB had gebruikt.

Toen hij in de auto zat, had hij een slok uit een flesje genomen waarvan hij volgens zijn zeggen niet wist dat daar ook GHB in zat. Vervolgens was hij gaan rijden en in een tuin beland. In het ziekenhuis was bloed afgenomen. Uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bleek dat de Sint Nykster genoeg GHB in zijn lijf had om in coma te raken. Uiteindelijk zag hij in dat het zo niet verder kon: hij meldde zich bij een afkickkliniek. Hij zei dat hij nu clean is.

Officier van justitie Henk Mous verweet de man dat hij enorme risico's had genomen. 'Dit is spelen met uw eigen en andermans leven', zei Mous. Hij eiste een boete van 1000 euro en een rijontzegging van 7 maanden. Rechter Bauke Jansen hield rekening met de slechte financiële situatie van de Sint Nykster en maakte er een werkstraf van 40 uur van. Omdat het CBR het rijbewijs ongeldig heeft verklaard legde de rechter de rijontzegging deels voorwaardelijk op: 8 maanden, waarvan 3 voorwaardelijk.

Renze van der Sluis