De Ontmoeting: Hotze Jongsma

Lemmer - In de rubriek De Ontmoeting verhalen over waar mensen elkaar ontmoeten. Deze week is Hotze Jongsma aan het woord. Hotze is voorzitter van voetbalvereniging EBC.

Wie ben je? ,,Mijn naam is Hotze Jongsma, ik ben 43 jaar oud en ik woon in Oosterzee. Ik ben werkzaam als financieel adviseur bij een assurantiekantoor in Joure. Van kinds af aan ben ik al betrokken bij VV EBC. Vanaf de f’jes. De jongste pupillengroep. Ik ben altijd blijven voetballen, nu ook nog. Recreatief, in een 35+ elftal speel ik mee. Meestal als middenvelder. Een x aantal jaar terug ben ik gevraagd door vrienden die al in het bestuur van EBC zaten of dat ook iets voor mij zou zijn. Daar heb ik toen ‘ja’ op gezegd. Niet als voorzitter in eerste instantie. Toen de ambtstermijn van de toenmalige voorzitter erop zat, leek het mij leuk om die functie over te nemen. Dit is nu mijn derde jaar als voorzitter.”

Wat vind je leuk aan het zijn van voorzitter? ,,Je bent het klankbord van de voetbalclub. Als er bepaalde dingen geregeld moeten worden, gaat dat via de voorzitter. Die gooit de lijntjes uit. Je bent de spreekbuis van de club. Het stukje verantwoordelijkheid dat je dan hebt, vind ik wel een uitdaging. Er is heel veel gebeurd de afgelopen jaren en ik ben wel blij dat ik daar onderdeel van ben geweest. Zo hebben we onder andere een nieuw clubgebouw gebouwd. Daar zijn veel jaren en energie in gestoken en het is dit jaar opgeleverd. Daar ben ik wel trots op dat dat allemaal met vrijwilligers is gemaakt. Er staat een plaatje van een clubgebouw waar we ontzettend trots op mogen zijn.”

Hoe zou je voetbalclub EBC omschrijven? ,,Het is echt een dorpsclub. Sportief had het voor mij wel iets beter gemogen, maar het is wel altijd heel gezellig. De voetbalclub heeft echt een sociale functie voor het dorp als je ziet hoeveel mensen erbij betrokken zijn qua supporter en qua vrijwilliger. Dat is best nog wel wat voor zo’n klein dorp. We hebben zo’n 100 spelende leden. Maar we spelen ook in combinatie met VV Delfstrahuizen. Daar spelen de dames en jeugd mee samen. Als we die erbij optellen, hebben we meer leden.”

Dit jaar vieren jullie het 50-jarig jubileum van de club, hoe gaan jullie dit vieren? ,,We organiseren vrijdagavond 26 mei een reünie. Daar hopen we 150 à 200 man te ontvangen. Na de opening houdt gastspreker Maarten de Jong, oud-voetballer bij sc Heerenveen, een praatje. En dan kunnen oud-leden en leden met elkaar herinneringen ophalen. Zaterdag 27 mei staat in het teken van voetbal. ’s Ochtends organiseert VV Heerenveen een jeugdclinic en aansluitend hebben de dames een ludiek voetbalspel waar zij aan deelnemen. De hoofdact is een voetbalwedstrijd tussen oud-Heerenveen en de selectie van VV EBC. In de rust van die wedstrijd is een zeven tegen zeven wedstrijd van oud-Oosterzee tegen oud-Bantega. De kantine is al officieus geopend maar wordt die zaterdag ook nog officieel geopend door oud-voorzitter Anne de Jong en de f-pupillen. De dag wordt afgesloten met een feestavond met live muziek in de feesttent. Ja, er staat heel wat op het programma.”

Waar hoop je bij het 100-jarig jubileum op terug te kijken? ,,Ik hoop dat het sportief gezien wat beter zal gaan en dat wij een stabiel ledenaantal houden. Om zo veel mogelijk leden te houden is de grootste uitdaging. Maar ik hoop gewoon dat we dan nog steeds een goede gezonde club hebben waar het gezellig is en waar het zaterdagmiddag goed toeven is.”

Mieke van Veen