‘Meer die hun partner te jong hebben verloren’

ROTSTERHAULE - Sinds twee jaar bestaat er in Rotsterhaule een Weduwnaars en Weduwengroep (de W en W groep). Het is een groep waarin jonge mensen die hun partner hebben verloren, samen leuke dingen ondernemen. Wil en Atsje hebben tot nu toe een toneelmiddag, een voorstelling in het Posthuis Theater, bowlen, een boottocht en een tochtje op een skûtsje georganiseerd. Want hoe voel je je als je partner veel te jong komt te overlijden. Wat komt er allemaal op je af? En hoe ga je daar mee om?

‘In het begin heb je veel aanloop, maar dat neemt steeds meer af’, zegt Atsje. ’Dat is hard, maar zo gaat het in de praktijk wel. In deze groep is dat anders. Je begrijpt elkaar. Je hebt hetzelfde meegemaakt en dan heb je aan een half woord genoeg. We hebben steun aan elkaar’. De groep komt iedere maand bij elkaar. Deze ene keer gaan ze erop uit of de andere keer is het gezellig praten. ‘Het is duidelijk geen rouwverwerkingsgroep’, zegt Wil. ‘Daar zijn andere instanties voor. Om je aan te sluiten bij de groep is moed nodig. Je moet er aan toe zijn. Wij proberen de drempel zo laag mogelijk te houden en dit hebben de leden als zeer positief ervaren’. De tien leden komen uit de gemeentes De Fryske Marren en Heerenveen. Voor de een was het afscheid plotseling en de ander kende een ziekbed, maar het gemis komt overeen. De deelnemers zijn bij aanmelding niet ouder dan 65 jaar. Dat is een bewuste keuze geweest. ‘Wij zijn weleens naar een bijeenkomst geweest waar wij elkaar na een uur aankeken en besloten om weer naar huis te gaan’, zegt Atsje. ‘Wij waren veruit de jongsten. Daarna hebben we besloten om een groep op te zetten tot 65 jaar. Want er zijn veel meer mensen die hun partner op te jonge leeftijd hebben verloren. De bijeenkomst wordt op zondagmiddag gehouden omdat verreweg de meeste mensen dat de moeilijkste dag vinden. Daarom hebben we in de zomer ook geen vakantie. We gaan gewoon door’.

De W en W groep ontmoet elkaar in Rotsterhaule. Voor meer informatie bel met 0625410362 op dinsdag tot en met vrijdag tussen 14.00-18.00 uur of ’s avonds op nummer 0622923945.