De Ontmoeting: Erwin Tuinstra

Lemmer - In de rubriek De Ontmoeting verhalen over waar mensen elkaar ontmoeten. Deze week is Erwin Tuinstra aan het woord. Erwin reist het hele land door om de mooiste weersverschijnselen te fotograferen.

Wie ben je? ,,Mijn naam is Erwin Tuinstra, ik ben 31 jaar en ik woon in Lemmer. Ik heb mijn eigen straalbedrijf in Lemmer, Hardstraal. Wij stralen en converseren hoofdzakelijk nieuw ijzer dat naar groothandels gaat. Naast mijn werk besteed ik mijn vrije tijd graag aan het maken van weerfoto’s. Dat doe ik nu zo’n vier of vijf jaar.”

Wat vind je er zo fascinerend aan? ,,Het is voornamelijk het extreme natuurgeweld. Hoe je het anders nooit ziet. Als kind vond ik onweer al prachtig. Dan stond ik voor de ramen te kijken. Ik keek ook altijd op televisie naar Storm Chasers op Discovery Channel. Daar is wel echt mijn hobby van het fotograferen van weersverschijnselen ontstaan. Ik fotograaf onweer, maar ook mooie wolkstructuren. Als er maar wolken zijn en heftige verschijnselen zoals windhozen bijvoorbeeld.”

Is het moeilijk om bijvoorbeeld een onweersbui vast te leggen? ,,In principe is het heel makkelijk om ‘s nachts een flits op de foto te krijgen. Je zet de sluiter open, het duurt dan twintig seconden voordat de camera de foto maakt en alles wat in beeld komt, schrijft ie op. Het moeilijke eraan is om op het juiste moment op de juiste plek te staan. Je moet altijd voor de regen blijven. Een bui trekt met een bepaalde snelheid over het land heen en dan voordat het losgaat, daar moet je staan. Aan de rand van de regen. Krijg je een drup op de lens, dan is je foto verprutst. Overdag maak je de mooiste, omdat je veel meer op je foto krijgt in plaats van een zwarte lucht met een flits. Je kunt de compositie sneller zien, ’s nachts is het veel moeilijker om de composities te vinden. Maar overdag is het moeilijker om een lichtflits op de foto te krijgen, omdat je een hele korte foto moet maken anders is ie overbelicht.”

Hoe weet je waar de buien komen gaan? ,,Via allemaal verschillende internetsites. Ik gebruik verschillende radars om te kunnen zien waar de bui heengaat en hoe sterk de bui nog is. Daar zie ik ook wat de potentiële plekken zijn. Ik doe het puur hobbymatig, ik heb er nooit voor geleerd. Het gaat me steeds beter af om de goede plekken te vinden. Op een gegeven moment weet je waar je rekening mee moet houden en of het überhaupt zin heeft om 1000 kilometer op een avond te gaan rijden. Ik ga het hele land door voor de buien en zit ook wel in België en Duitsland. Nu de onweerstijd begint, die duur tot september ongeveer, ben ik er dagelijks wel een uur mee bezig. Als ik zie dat er over een week bijvoorbeeld een heftige bui voorspeld wordt, dan neem ik er vrij voor. Maar anders ga ik vaak na mijn werk. Dan zijn het korte nachtjes en veel rijden. Ik ga vaak samen met een vriend.”

Wat is een van de mooiste foto’s die je hebt gemaakt? ,,Ik heb een keer een mooi foto gemaakt in Cuijk waar een soort waterhoos was. Daar heb ik een foto van met bliksem op de achtergrond en een mooie compositie. En bij Utrecht heb ik een hele mooie foto gemaakt met heldere bliksem waarop je echt elke schicht goed kan zien. Eigenlijk doe ik niet zoveel met de foto’s. Af en toe zet ik een paar op Facebook als ik ze goed genoeg vind. Verder heel weinig. Ze staan op mijn computer en ik vind het mooi om er naar te kijken.”

Mieke van Veen