De Ontmoeting: Lemster Jongens

Lemmer - In de rubriek De Ontmoeting verhalen over waar mensen elkaar ontmoeten. Deze week zijn Arjen Krikke en Thomas Waninge aan het woord. Zij vertellen over de nieuwste generatie Lemster Jongens poonrokers.

Wie zijn jullie? ,,De nieuwe generatie Lemster Jongens zijn tien Lemster poonrokers. Naast ons tweeën, bestaat de groep uit Freddy Gaal, Wiebren Hogeterp, Sjaak Veenstra, Jelle Blokdijk, Hylke Hoekstra, Wim van de Berg, Harmen Romkema en Gerard Scheffer. Wij zijn vrienden, familie of buren van elkaar.”

Hoe zijn jullie bij elkaar gekomen? ,,Dat kwam eigenlijk door het Dickens Festijn in Lemmer. De ouders van Thomas wonen in De Schans en volgens de verhalen stond het daar vroeger blauw van de rook door het visroken. Toen kwam de organisator met het idee om dat weer terug te halen. Thomas’ vader heeft toen Hylke erbij gehaald en die heeft een groepje samengesteld om er een gezellige dag van te maken. Wij hebben alle tien dezelfde interesse. We vinden het leuk om poon te roken. De organisator had om zich heen gevraagd voor visrokers, maar had vooralsnog niemand kunnen vinden. Zodoende zijn wij daar ingevallen.”

Wat doen jullie samen? ,,Voor nu hebben we eigenlijk alleen met het Dickens Festijn poon gerookt. Maar een paar weken geleden stonden we bij café Populair vanwege een speciale aangelegenheid. De eigenaren stoppen namelijk en zij vroegen ons of we voor hen wilden roken. We gaan nog kijken of we vaker bij dit soort gelegenheden gaan staan of dat we vaker naar evenementen gaan. Het is allemaal nog pril. We moeten zien hoe we het vorm gaan geven. We roken niet alleen poon, ook wel zalm en we willen kijken of we ook paling kunnen gaan roken.”

Roken jullie weleens voor de lol een visje? ,,Ja, zeker. We roken ook weleens samen zonder dat daar een evenement aan verbonden is. Dan doen we het voor de gezelligheid en drinken we er een biertje bij. Wat je nodig hebt om poon te roken, is hout, vis en een goede rookton. Maar ook een stukje ervaring is belangrijk. Er zijn jongens die roken een jaar, maar er zitten er ook bij die roken al vijf jaar. En er zitten ook een paar jongens tussen wiens vader bij de oude garde zat. Die hebben van thuis al een stukje wijsheid en ervaring meegekregen in het poonroken. Ook de anderen krijgen weleens tips van de oude garde. Dat we bijvoorbeeld beter dat kunnen doen, want dan krijg je die en die smaak. Als we voor de lol roken, dan houdt iedereen zich gewoon bezig met zijn eigen ton en zijn eigen visjes. Tijdens het Dickens Festijn en bij café Populair hadden we twee vaste verkopers bij het kraampje staan. Zij konden de vis goed aan de man brengen en de rest lette op zijn eigen visjes.”

Wat vinden jullie er zo leuk aan? ,,De gezelligheid en de charme. Maar ook omdat we de traditie voort willen zetten. Zo lang we het leuk blijven vinden, kunnen we dit heel lang blijven doen. Dat is ook wat we willen bereiken, dat het leuk blijft. En iedereen die ons een keertje ziet, moet niet voorbij lopen, maar gewoon een visje halen.”

Mieke van Veen