Theater in historische bus

Joure - In Ouwsterhaule, vlakbij Joure, is het museum van de stichting Nationaal Openbaar Vervoer museum te vinden. Hier is de ouderwetse geur van dieselolie te ruiken die aan een lang vervlogen tijd doet herinneren.

Bij het museum rijden nog echte historische bussen rond. De bussen zijn recentelijk ondergebracht in de NOV Touring BV die ze restaureert en onderhoudt. Het wagenpark is afgelopen jaar uitgegroeid tot acht museale bussen waarvan zes ook daadwerkelijk rijden. Daarnaast heeft het museum door schenkingen vanuit geheel Nederland veel materiaal zoals documentatie, kleding en gebruiksvoorwerpen uit het openbaar vervoer.

Het museum houdt iedere de twee jaar een grote LEGO-tentoonstelling in een aantal loodsen. Dit jaar op 10 en 11 juni. Hier laten LEGO-liefhebbers zien wat ze kunnen bouwen met deze steentjes. Ook is er verkoop van LEGO.

Het NOV museum werkt al zes jaar samen met de 22-jarige cabaretier Folkert Wesseling. Elk seizoen geeft hij een aantal voorstellingen in één van de oldtimer bussen van het museum. Deze rijdt in twee uur het Tjeukemeer rond. De toeschouwers worden al rijdend vermaakt. Zo ook weer dit jaar, met de gloednieuwe voorstelling Op Stap. De voorstelling zit boordevol cabaret, interactie en muziek en wordt samen met Troubadour Adri de Boer uitgevoerd. Een voorstelling bijwonen kan op 18 juni, 21 juli, 19 augustus en op 9 september. Voor meer informatie en het reserveren van kaarten bel naar 0513-795068. Het Nationaal Openbaar Vervoer museum aan de Jetze Veldstraweg 46a in Ouwsterhaule is geopend van woensdag tot en met zaterdag van 11.00 uur tot 17.00 uur. www.novmuseum.nl