By de Fabryk 'Tsiis & Wyn'

OOSTERZEE - Friese camembert, gemaakt van de melk van Engelse Jersey koeien, volgens een Frans recept, gecombineerd met een passende wijn. Dat zijn onder meer de ingrediënten van Tsiis & Wyn in Oosterzee.

Zaterdag 10 juni was de officiële opening. Wijnexpert Martijn Pronk en kaasmaakster Gerbrig van der Brug wonen vlak bij elkaar in Oosterzee. De passie voor hun producten bracht hen samen. Na het gezamenlijk verkopen op markten is hun eigen nieuwe winkel Tsiis en Wyn de volgende stap. Voormalig godsdienstlerares Gerbrig maakte een bijzondere carrièreswitch. Ze werd kaasmaakster bij Kaasboerderij De Nylander in Workum. ‘Voor mijn eigen Friese camembert, die ik in de eigen kaasmakerij maak van de melk van Jersey koeien, heb ik al veel waardering gekregen’. Gerbrig ontving complimenten van wijlen Joop Braakhekke, Reitze Spanninga en kaaskoningin Betty Koster. ‘Mijn camembert hoort bij haar 12 favoriete kazen. Dat is voor mij prachtige reclame’.

Martijn komt uit Groningen, waar hij studeerde en werkzaam was in een wijnspeciaalzaak. Zijn vrouw komt uit Lemmer. Dat verklaart zijn verhuizing naar Friesland. ‘Ik had nooit gedacht nog eens een eigen wijnonderneming Dock’s Grapes te beginnen maar op een bepaald moment viel alles samen, deze prachtige omgeving en de passie voor een glas goede wijn. Onze zelf gekozen wijnen passen uitstekend bij de delicatessen, zoals Gerbrig die maakt. Zo ontstond ons idee om samen te gaan werken’.

By de Fabryk ' Tsiis & Wyn ' aan de Herenweg 62 te Oosterzee is geopend op dinsdag, vrijdag en zaterdag. Voor meer informatie over bijvoorbeeld wijnproeverijen en relatiegeschenken: www.docksgrapes.nl.