De Ontmoeting: Madeleine van der Kooij

Lemmer - In de rubriek De Ontmoeting verhalen over waar mensen elkaar ontmoeten. Deze week is Madeleine van der Kooij aan het woord. Samen met haar man runt ze ‘een hogere school voor het leven’.

Wie ben je? ,,Mijn naam is Madeleine van der Kooij ik ben 57 jaar en ik woon in Delfstrahuizen. Samen met mijn man heb ik het bedrijf Triscell. Dat is ontstaan vanuit ideeën van mijn man en ik om mensen te begeleiden en coachen bij persoonlijke ontwikkelingen. We hebben een schoolgebouw en daarin hebben we twintig jaar lang kano’s verkocht. Die ruimte kwam dus weer vrij en toen bedachten we dat we ook onze eigen school konden beginnen. We noemen het ook wel de hogere school van het leven, met een knipoog naar de school waarin dit plaatsvindt. In die school willen wij allerlei dingen combineren die te maken hebben met een goed en bewust leven. Dat kan zowel geestelijk, mentaal als fysiek. We hebben Triscell zo’n acht à negen jaar geleden opgericht.”

Hoe is dat idee hiervoor ontstaan? ,,Mijn man en ik hebben samen een opleiding gevolgd in persoonlijke ontwikkeling en die heeft ons veel gebracht. We merken hoeveel extra je relatie kan krijgen doordat je je verdiept in elkaar, in andere mogelijkheden en in een andere manier van leven met elkaar. We vinden het mooi om dat verder uit te bouwen en mee te geven aan mensen. Wij vonden dit erg fijn om te ervaren en dat willen we graag anderen ook laten ervaren. Van origine kom ik uit de gezondheidszorg en heb ik een verpleegkundige achtergrond. Vanuit de gezondheidszorg heb ik jarenlang trainingservaring en coachingservaring en ervaring in persoonlijke begeleiding. Ik weet wel om te gaan met dit soort structuren. Vandaar dat we deze school makkelijk konden opzetten en ik eigen training kan ontwikkelen en programma’s daar voor kan schrijven. Ik wilde ook niet alleen maar doen wat een werkgever van mij vraagt, maar nadenken hoe ik mensen meer spirit in het leven kan geven. Dat is mijn passie geworden.”

Waar staat Triscell voor? ,,Het is een symbool uit Ierland. Mijn man en ik hebben veel met Keltische landen en Triscell is een Keltisch begrip. Het staat voor doorlopende ontwikkeling. Het zijn drie spiralen aan elkaar gekoppeld en die staan voor ontwikkeling als kind zijnde, volwassen zijnde en als oudere zijnde. Het wil laten zien dat je eigenlijk een leven lang aan het leren, ontwikkelen en bewegen bent. Die spiralen eindigen ook nooit, die zijn altijd in beweging. Dat vonden we een heel mooi symbool voor hetgeen wij willen bereiken bij mensen: blijf in beweging, blijf denken, blijf met je relatie en met jezelf in beweging.”

Is dat het belangrijkste advies dat je mensen kunt meegeven? ,,Ja, om stabieler in het leven te staan, blijf bewegen. Letterlijk en figuurlijk. Veel bedrijven hebben als motto: stilstand is achteruitgang. Die wil ik niet gebruiken, maar daar heeft het wel mee te maken. Blijf in beweging, blijf leren. Daar richten wij ons ook de laatste jaren meer op. Toen ik in 2014 meedeed aan een fietsproject in Vietnam en daarvoor ging trainen, merkte ik hoeveel plezier en hoeveel goed dat fietsen me deed, hoeveel energie ik daarvan kreeg, hoeveel positiever ik daarvan in het leven ging staan en hoeveel meer ik aan kon. Van daaruit geef ik onder de naam ‘Bewegen doet leven’ verschillende fysieke trainingen met persoonlijke coaching. Onder andere hardloop- en fietstraining en sinds dit seizoen ook ademhalings- en koudwatertraining. Die laatste is afgesloten met een ijsbad waarin iedereen drie tot vijf minuten bleef zitten. Ik ben persoonlijk betrokken bij de mensen met wie ik train en daardoor kan ik trainingen op maat geven, dat is het mooie van een eigen school waar ik mijn passie kan leven.”

Mieke van Veen