Friese veteraan spreekt in Ridderzaal tijdens Nederlandse Veteranendag

LEMMER - De Nederlandse Veteranendag in Den Haag met Z.M. de Koning Willem-Alexander, minister-president Rutte en minister Hennis Plasschaert wordt gehouden op 24 juni. Veteraan Manja Blok uit Lemmer spreekt tijdens de officiële opening van Veteranendag in de Ridderzaal.

Veteraan Manja Blok (53) uit Lemmer vertelt op 24 juni haar verhaal tijdens de officiële opening van Veteranendag in de Ridderzaal. Bij de ceremonie zijn naast de Koning, de minister-president en de minister van Defensie enkele honderden veteranen en speciale gasten aanwezig.

Manja werd na de middelbare school niet toegelaten op de Rijksluchtvaartschool. Ze werkte een tijdje in de horeca en kwam via een advertentie in de Tv-Gids terecht bij de Luchtmacht. Daar kon ze haar droom om piloot te worden alsnog waarmaken: ze werd de eerste vrouwelijke F16 piloot ter wereld. Manja speelde in de jaren negentig een sleutelrol in de NAVO-missie in voormalig Joegoslavië. Ze moest luchtsteun verlenen aan Nederlandse troepen: ‘Ik dacht: het is uniek om op deze manier onze jongens op de grond te helpen. Dit is waar ik voor ben opgeleid, hiervoor hangen we al tweeëneenhalf jaar in de lucht.’

Nederlandse Veteranendag wordt op 24 juni geopend met een ceremonie voor genodigden in de Ridderzaal in bijzijn van Z.M. de Koning Willem-Alexander, minister-president Rutte en minister Hennis Plasschaert. Daarin staan verhalen van veteranen centraal, waaronder dat van de eerste vrouwelijke F-16 piloot Manja en de Afghaans-Nederlandse Afghanistan-veteraan Ahmad. Op het Binnenhof vindt aansluitend een medaille-uitreiking plaats: 4 bijzondere onderscheidingen, 1 ereteken thuisfront en 60 herinneringsmedailles aan veteranen net terug van missie. Aan het defilé voor de koning door de Haagse binnenstad doen bijna 4000 veteranen mee, 16 orkesten, pakpaarden, speurhonden en 32 militaire voertuigen, waaronder een imposante Pantserhouwitzer. Gedurende de hele dag is er een afwisselend programma op het Malieveld voor jong en oud met militaire voertuigen, F16-simulator, klimtoren, hindernisbaan, informatiemarkt en een cultureel programma in het Plazatheater. Daarin muziek van de zingende veteraan Dennis Kroon en een lezing van Militaire Willemsorde drager majoor Marco Kroon. Op het grote podium treedt het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht op met Berget Lewis.

Nederland telt ruim 115.000 veteranen. Het Nationaal Comité Veteranendag streeft naar meer maatschappelijke erkenning en waardering voor veteranen en geeft een gezicht aan alle mannen en vrouwen, jong en oud die veteraan zijn. Van Tweede Wereldoorlog-veteranen tot en met militairen ingezet bij de vredesmissies van nu in Afghanistan en Mali. Voor hen organiseert het Nationaal Comité Veteranendag jaarlijks de Nederlandse Veteranendag in Den Haag.

Dit jaar is er tijdens Veteranendag speciale aandacht voor de oudste generatie veteranen, de humanitaire missie Provide Comfort, de winnaars van de Vlogwedstrijd en de adoptie van de Witte Anjer als symbool voor erkenning en waardering van Nederlandse veteranen.