De Ontmoeting: Patrick Lip

Lemmer - In de rubriek De Ontmoeting verhalen over waar mensen elkaar ontmoeten. Deze week is Patrick Lip aan het woord. Patrick is voetballer en keert nu, na 16 jaar, weer terug bij zijn oude voetbalclub C.V.V.O..

Wie ben je? ,,Mijn naam is Patrick Lip, ik word binnenkort 33 jaar en woon in Lemmer. Ik begon met voetballen toen ik een jaar of zes was. Bij de f’jes van C.V.V.O.. Mijn broer Mark voetbalde, we hadden altijd een bal om ons heen en ik kan me ook niet anders herinneren dan dat ik in de buurt aan het voetballen was. Mijn vader voetbalde vroeger ook, net als mijn oom. Voetbal is me eigenlijk met de paplepel ingegoten.”

C.V.V.O. bleef niet je enige voetbalclub, merkte je dat je talent voor voetbal had? ,,Zelf had ik dat niet zo in de gaten. Ik had wel het idee dat ik redelijk kon voetballen. Rond mijn vijftiende ben ik naar ONS Sneek gegaan om in een ander elftal te gaan spelen. Daar werd je gescout, PSV heeft weleens gekeken, maar ik ben uiteindelijk bij FC Groningen terechtgekomen. Toen had ik op een gegeven moment wel in de gaten dat ik misschien wel iets beter dan gemiddeld kan voetballen. Maar als je lekker aan het voetballen bent, heb je niet in de gaten of je nou extreem veel beter bent dan een ander. Ik heb na FC Groningen nog bij BV Veendam, FC Emmen, FC Oss en SC Genemuiden gespeeld. Bij die laatste club speelde ik een aantal weken terug mijn laatste wedstrijd. Eind juni heb ik een paar trainingen en een oefenwedstrijd bij C.V.V.O. en dan begint augustus het nieuwe seizoen.”

Bij welke club heb je in je voetbalcarrière het meest geleerd? ,,Je leert overal wat. Toen ik naar ONS ging, was ik nog maar een broekie. Ik was alleen maar aan het pielen en heb daar geleerd dat je ook andere dingen moet doen. Bij Groningen moest ik elke dag trainen en daar leer je dat je je lichaam goed moet verzorgen. Bij Veendam speelde ik betaald voetbal, kwam je op tv en leer je dat het ook niet alleen om plezier gaat, maar dat het ook werk is. Bij Genemuiden leer je dat er op topamateurniveau ook veel van je gevraagd wordt. Overal leer je dingen en neem je dingen mee. Ik heb ook zoveel leuke dingen meegemaakt. Met Veendam de nacompetitie gehaald, in volle stadions gespeeld, met Genemuiden hebben we de beker geworden en eredivisieclub ADO Den Haag uitgeschakeld en ik heb twee keer gescoord in een vol Twente stadion. Ik kan dan ook niet één hoogtepunt noemen uit mijn voetbalcarrière.”

Waarom ga je terug naar je oude club? ,,Ik heb verschillende clubs gehad, heb betaald voetbal gespeeld en ik heb altijd gezegd: ik wil een keer in het eerst van C.V.V.O. voetballen. Dat heb ik eigenlijk maar een half jaar gedaan. Ik ben nu nog fit, voel me goed en het lijk me leuk om weer in het dorp te voetballen. Ik woon sinds afgelopen zomer weer in Lemmer en verwacht in augustus samen met mijn vriendin ook een kleintje. Het past allemaal wel in het plaatje. Het lijkt me ontzettend leuk om weer voor C.V.V.O. te voetballen. Het is de club waar ik als klein jongetje ben begonnen met voetbal.”

Welke taak hoop je in het team te gaan vervullen? ,,Ten eerste hoop ik dat ik gewoon lekker kan voetballen op het middenveld. Het is een redelijk jong team en misschien kan ik, doordat ik aardig wat wedstrijden heb gevoetbald, wat ervaring overdragen. Maar ook plezier uitstralen en jongens op sleeptouw nemen zodat ze mooie resultaten gaan behalen en heel leuk voetbal gaan spelen.”

Mieke van Veen