Lemmer in DNA van Glemmer

Lemmer - Voor een festival dat een beetje ver weg is van andere grotere festivals, is Glemmer erg succesvol. Dat hadden de oprichters acht jaar geleden nog niet gedacht. Inmiddels stijgt het evenement boven het oude vissersdorp uit. Met een brede line-up en de prachtige locatie op het strand, hopen ze ook dit jaar weer veel mensen aantrekken.

In 2010 vond de eerste editie van het festival plaats. Deze was georganiseerd door horecaondernemers in het dorp. Ze kwamen op het idee door een concert van de band De Kast. Dat vond plaats op hetzelfde strand. Meer dan 20.000 bezoekers waren daar op af gekomen. ‘Dat was een eye opener voor de potentie van de plek’, vertelt Henk Slump. Hij is huidig eigenaar van het festival. ‘Toen was er acht jaar geleden out of the blue Glemmer’. Er is sindsdien veel veranderd. Na drie jaar zijn alle originele oprichters gestopt en het is allang niet enkel een band en een tent meer. Er komen grote artiesten en het aantal bezoekers is na verloop van de jaren gestegen. ‘Zoals het nu lijkt mogen we nog tot zo’n tienduizend mensen opschalen’, zegt Slump over de groei.

Als de vraag groter wordt dan dat willen ze nog steeds in het vissersdorp blijven. ‘Lemmer zit natuurlijk in de naam. Je kunt het festival naar Leeuwarden verplaatsen, maar dat past niet in onze visie. Lemmer zit echt in het DNA van het festival. Maar ook wij snappen dat voor grote artiesten ook veel publiek moet komen. Met een strand zit je dan snel aan je plafond’. Zelf als Glemmer te groot wordt, proberen ze in Lemmer te blijven.

Dat het evenement steeds groter wordt komt volgens Slump door dat ze steeds grotere artiesten op het podium zetten. ‘Als je een goeie naam op het podium zet, komen mensen wel’. De afgelopen jaren traden Marco Borsato, Guus Meeuwis en Anouk op. ‘Mensen kopen al kaartjes voordat ze weten wie er precies komen. Want er is zekerheid van een goede line-up’, zegt Moniek Oostra Hoofd marketing en PR.

Dit jaar treden onder andere de Golden Earring, de Kast en Guus Meeuwis op. Van 31 augustus tot en met 2 september zijn hun muzikale klanken over het strand te horen.