De Ontmoeting: Sjouke Boersma

Lemmer - In de rubriek De Ontmoeting verhalen over waar mensen elkaar ontmoeten. Deze week is Sjouke Boersma aan het woord. Sjouke turnt en is Nederlands Kampioen meerkamp in de eerste divisie.

Wie ben je? ,,Mijn naam is Sjouke Boersma, ik ben 17 jaar en ik woon in Echten. Ik heb net mijn havodiploma gehaald en begin na de vakantie met de studie European Studies in Leeuwarden. Ik hoop wel dat ik er daarnaast kan blijven turnen.”

Wanneer ben je begonnen met turnen? ,,Op mijn zesde begon ik met gymnastiek in Echten. Toen ik daar begon, mocht ik eigenlijk gelijk wel naar de selectie. Trainers zien of je turnen in je hebt en gymnastiek in Echten was puur voor de recreatie. Bij mij hadden ze redelijk snel door dat ik de goede vorm en goede houdingen heb waardoor turnen snel in aanmerking kwam. Maar van mijn moeder moest ik toen eerst mijn zwemdiploma halen. Dat heb ik gedaan en ik ben toen op mijn zevende naar de selectie in Lemmer gegaan. Daar heb ik tot mijn tiende getraind. Toen had ik het gevoel dat ik daar niet meer verder kon komen wat betreft moeilijkheid met nieuwe dingen oefenen en heb toen besloten om naar WIK-FTC Heerenveen te gaan. Daar turn ik nog steeds.”

Waarom ben je op turnen gegaan? ,,Dat is eigenlijk niet mijn eigen keuze geweest. Toen ik jaar of twee was, toen ik net kon lopen, begon ik overal aan te hangen in huis. Een vriendin van mijn moeder zei toen: ‘je moet hem eens op gymnastiek laten gaan’. Dat leek haar wel wat voor mij. Dat heeft mijn moeder gedaan en dat heeft goed uitgepakt. Ik train momenteel drie keer per week drie uur, dus in totaal negen uur in de week. Zo nu en dan heb ik ook in het weekend een training, dan turn ik dus twaalf uur in de week.”

Zaterdag 10 juni werd je Nederlands Kampioen? ,,Ja, klopt. Op de meerkamp in de eerste divisie in mijn leeftijdscategorie. Daar ben ik wel redelijk goed in. Mijn specialiteit ligt vooral op sprong en vloer. Je hebt altijd wel een minder toestel, ook als je allround best wel goed bent. Ik pak weer veel punten op sprong, een ander weer veel op rek. Zo verschilt het heel erg. Uiteindelijk ben ik nu toch wel gebleken om de beste meerkamper te zijn in de eerste divisie van mijn leeftijdscategorie. Ik had niet verwacht dat ik daar zou winnen. Ik werd dat weekend ook voor de derde keer op rij Nederlands Kampioen sprong. Dat vind ik ook een hele prestatie, maar het is iets waarvan ik zelf weet dat ik het kan. Eerste op de meerkamp had ik zeker niet verwacht. Dat is daarom ook zeker wel een hoogtepunt uit mijn turncarrière.”

Wat zou je graag willen bereiken? ,,Ik turn volgend jaar weer mee in de senioren eerste divisie en het zou mij wel vet lijken om ook een keer mee te mogen doen in de eredivisie. Het enige wat ik daaraan kan doen, is gewoon keihard trainen en hopen dat ik dat ooit haal. Dat lijkt mij het ultieme doel en dan hopen op een toestelfinale sprong in de eredivisie. De meerkamp in de eredivisie is denk ik iets te hoog gegrepen. De eredivisie is het hoogste turnniveau in Nederland. Ik zou ook wel mee willen doen aan EK’s en WK’s, maar ik denk niet dat dat haalbaar is. Maar je weet het nooit. Ik zie wel wat de toekomst me brengt. Wat ik wel zeker weet, is dat het absoluut geen verkeerde beslissing is geweest van mijn moeder om mij op gymnastiek te doen.”

Mieke van Veen