Column Knooppunt Joure | Liggers leggen: een bijzondere klus

Joure - Knooppunt Joure werkt hard aan het verbeteren van de verkeersdoorstroming in Joure en haar wijde omgeving. Duizenden mensen zien dagelijks de werkzaamheden. Om meer uitleg te kunnen geven en een kijkje in de keuken te bieden, schrijft iemand van het Knooppunt iedere maand een column in de Jouster Courant.

Deel 9: Liggers leggen: een bijzondere klus

Als technisch manager houd ik me voornamelijk bezig met het ontwerp van de verschillende kunstwerken. Ook bekijk ik hoe de nieuwe wegen eruit komen te zien en hoe alle kabels en leidingen een plekje krijgen.Verder stuur ik de werkvoorbereiding en uitvoering aan. Bij de fly-overs komt ontzettend veel kijken. Ontwerptechnisch vooral of alle verschillende onderdelen wel op elkaar passen. De steunpunten en landhoofden, de wegen die er overheen en onderdoor gaan, maar ook de liggers, geleiderail, voegen en leuningwerken. Verder is de planning belangrijk. De enorme liggers liggen al een tijdje klaar. Deze zijnin 2016 ontworpen en in productie genomen. In juli staat het plaatsen van de liggers gepland.

Al deze zaken vergen veel overleg, draaiboeken, planningen en hijsplannen maken, inzet van materieel en personeel. De verkeerssystemen op de A6 moeten bijvoorbeeld worden aangepast. In verband met de veiligheidgaan we tijdens het leggen van de liggers de rijbaan volledig uit het verkeer halen. De grootste uitdaging is dat alle voorbereidingenprecies op tijd af zijn.Dit voorjaar zijn we samen met de liggerleverancier, de aannemer van de bouw van het kunstwerk, het kraanbedrijf en de transporteur gaan kijken hoe, wanneer en onder welke omstandigheden we de liggers kunnen gaan leggen. We hebben het over liggers (de langste is meer dan 50 meter) die niet alledaags in een project worden toegepast. Dat betekent dat jeveel voorbereidingen envoorzieningen moet treffen. Denk aan veiligheidsmaatregelen voor de kraanopstellingen en de route van de transporteur die de enorme liggers gaat vervoeren.

We kunnen ons voorstellen dat u deze werkzaamheden met eigen ogen wilt zien. Veiligheid staat bij ons voorop. We zijn daarom druk bezig met het creëren van een locatie waar het publiek de werkzaamheden op een veilige manier kan bekijken. Houd onze website www.knooppuntjoure.nl en social media in de gaten voor meer informatie!

Zie ook: Liggers geplaatst bij Haulstersingel