Agenda | Avondwandeling door Rysterbosk

Joure - Eeuwenoude bomen, uitzicht over het IJsselmeer en een sprookjesachtig wit vredestempeltje. Het Rysterbosk, een oud wandelbos bij Rijs, heeft het allemaal.

Op zondag 9 juli organiseert It Fryske Gea een avondwandeling onder begeleiding van gids Piter Dykstra. Van 19.00 tot 21.00 uur neemt deze charismatische verteller u mee in de historie en natuur van het gebied. Onderweg drinken we koffie bij ‘t Mirnser Klif (voor eigen rekening). Opgave kan tot vrijdag 7 juli 15.00 uur via www.itfryskegea.nl. Deelname is voor leden van It Fryske Gea gratis op vertoon van de ledenpas, niet-leden betalen € 4,- (kinderen t/m 12 jaar € 2,-).

Als bomen konden praten dan zouden de bomen in het Rysterbosk enorm veel te vertellen hebben. Het Rysterbosk is in de 17de eeuw aangelegd. De oudste bomen stammen uit deze periode en hebben sindsdien veel meegemaakt. Zo had de familie die het bos aanlegde niet veel geluk. Eerst mislukte de aanleg van een succesvolle tabaksplantage en daarna gaf de goedgeefse landheer zijn fortuin langzamerhand weg aan de arme mensen uit de omgeving. In De Tweede Wereldoorlog werd het bos enkele weken gebruikt voor de lancering van V2 raketten. Tegenwoordig is het Rysterbosk een echt familiebos. De plek om een korte wandeling te maken en te genieten van het uitzicht over het IJsselmeer. Natuurgids Piter Dijkstra laat u holle bomen zien waarin vleermuizen hun plek vinden. Ook reeën en dassen voelen zich er thuis en laten hun sporen achter die we tijdens de excursie kunnen vinden.

Excursie: avondwandeling door het mooie Rysterbosk. Datum: zondag 9 juli van 19.00 tot 21.00 uur. Locatie: Rysterbosk, Rijs. Kosten: deelname is voor leden van It Fryske Gea gratis op vertoon van de ledenpas, niet-leden betalen € 4,- (kinderen t/m 12 jaar € 2,-). Opgave: uiterlijk vrijdag 7 juli tot 15.00 uur via www.itfryskegea.nl.

It Fryske Gea is de provinciale vereniging voor natuurbescherming in Fryslân. Zij heeft als doel bescherming, behoud en ontwikkeling van natuur, landschap en cultuurhistorisch erfgoed in Fryslân. De vereniging beheert momenteel meer dan vijftig verschillende natuurgebieden - met een totale oppervlakte van 20.000 hectare - verspreid over de hele provincie. In haar werk wordt de vereniging gesteund door circa 34.000 leden. Bezoek voor meer informatie de website www.itfryskegea.nl.