De Ontmoeting: Roel Disseldorp

Lemmer - In de rubriek De Ontmoeting verhalen over waar mensen elkaar ontmoeten. Deze week is Roel Disseldorp aan het woord. Roel is hockey keeper en is geselecteerd voor het opleidingsteam Nederlands B.

Wie ben jij?

‘Mijn naam is Roel Disseldorp. Ik ben 14 jaar en woon in Lemmer. Ik zit in 2 VWO van het OSG Sevenwolden in Heerenveen. Ik volg daar de hockeyklas van de Sport Life Style afdeling’.

Wanneer ben je begonnen met hockey?

‘Op mijn zesde ben ik begonnen met hockey bij MHC Lemmer. Eerst als speler bij de F-jes en zo door tot en met de D-leeftijd. Ik speelde in een mix team omdat er bij de club te weinig jongens waren. Ik was afwisselend speler en keeper. Eigenlijk ben ik per toeval keeper geworden. Het ging mij allebei goed af. Ik heb snelle reflecties, beweeg soepel en ben niet bang voor de bal. Allemaal belangrijke eigenschappen voor een keeper. Het keepen heb ik mijzelf aangeleerd omdat er voor mijn leeftijd geen keeperstrainingen waren. Ik deed maar wat en ik vond het allebei even leuk. Juist op dat moment werd de Hockey Academie in Zwolle opgestart. De club heeft mij opgegeven en toen pas leerde ik als keeper wat tips en trucs’.

Dus toen werd je vaste keeper?

‘Ik ben eigenlijk het keepen door gaan zetten toen MHC Lemmer mij aanmeldde voor de KNHB selecties van het district Noord. Hierbij worden C- leeftijd talenten uit Groningen, Drenthe en Friesland gezamenlijk getraind door bondstrainers volgens de KNHB leerlijn. Ik werd geselecteerd. Dit betekende elke maandag training in Assen. Vervolgens ben ik onder andere op advies van de districtstrainers overgestapt naar de Heerenveense hockeyclub Quick Stick omdat in het Noorden alleen Groningen en Heerenveen zogenaamde prestatieclubs zijn. Hier is de basis van de keeperstraining mij pas echt goed aangeleerd en kon ik met mijn team topklasse en vervolgens interdistrict wedstrijden spelen. Als keeper wil je natuurlijk tegen de sterkste tegenstanders spelen want dan heb je tenminste wat te doen!’

Betekent dat veel trainen?

‘Zeker 9 uur in de week. Maar omdat ik de Top Sport Talent school van het OSG Sevenwolden volg, krijg ik daar de ruimte voor. Zo train ik voor de hockeyklas elke dinsdag- en donderdagochtend op de velden van Quick Stick. Grappig om te vermelden is dat ik daarvoor in eerste instantie ben geselecteerd als speler. Het is namelijk een misverstand om te denken dat een matige hockeyspeler dan maar een keeper wordt. In tegendeel: juist de combinatie heeft mij veel gebracht. Je leert het spel van beide kanten lezen’.

En nu naar het opleidingsteam Nederlands B?

‘Inderdaad! Ik heb de afgelopen wee jaar bij het district Noord gespeeld. Elk jaar in april zijn dan de zogenaamde District Ontmoetings Dagen waarbij de zeven districten uit Nederland tegen elkaar spelen in het Wagener stadion in Amsterdam waarbij de bondstrainers de talenten scouten. Tijdens deze DOD ben ik uitgenodigd voor de selecties voor het opleidingsteam voor Nederlands B. Vervolgens heb ik in juni in Houten 3 selectietrainingen gedaan met 7 andere keepers. Het was pittig omdat er sterke concurrenten waren van grote clubs als Bloemendaal en Amsterdam en het was ook nog eens tropisch warm. Ik had echt niet verwacht dat ik door zou zijn, maar ja, het is dus gelukt! Vanaf september train ik op Kampong mee met het opleidingsteam Nederlands B’.

Wat zou je graag willen bereiken?

‘Roel in het doel is wel een vast gegeven. Mijn doel is uiteindelijk hoofdklasse hockey te spelen en het liefst alle nationale selecties te doorlopen om in het grote Oranje terecht te komen. Natuurlijk is hockey in Noord Nederland dunner gezaaid en daardoor minder competitief dan in de rest van Nederland waardoor ik extra moet presteren om mijzelf te bewijzen. Maar tot nu toe lukt dat best aardig en ik zie dit als een groot avontuur dat hopelijk nog even doorgaat’.