Echtpaar Frankema 60 jaar getrouwd

LEMMER - Het echtpaar Frankema vierde maandag 10 juli hun 60-jarig huwelijk. Burgemeester Fred Veenstra kwam Marten Frankema (91) en Antje Frankema-Lemstra (87) persoonlijk feliciteren.

De vonk tussen de Lemsters sloeg 64 jaar geleden over. ‘We kenden elkaar al van de kerk’, zegt Marten Frankema. De vennoot van Bouwbedrijf Gebroeders Frankema bouwde aan de Sluisdijk een huis voor hen. Met het opleveren van het huis, trouwde het stel en betrokken ze de woning.

Voordat Marten Frankema partner werd in het bedrijf van zijn vader, waren het roerige tijden voor de Lemster. In april van 1946 kreeg hij de oproep voor de militaire dienst. In december van dat jaar zat hij op de boot naar Nederlands-Indië. Marten Frankema was onderdeel van de geneeskundige troepen. Hij werkte als 20-jarige jongen in het veldhospitaal en vervoerde gewonden en zieken met de ambulance. ‘Dat was een route van tachtig kilometer door gevaarlijk gebeid. Ik had een pantserwagen voor mij en eentje achter mij. Ik vraag mij nu nog wel eens af: hoe heb ik dat voor elkaar gekregen als snotaap?’

Na de diensttijd van drie jaar, keerde Marten Frankema terug naar Lemmer. Hier stapte hij in het bedrijf van zijn vader en werkte aan grote bouwprojecten. Hij bouwde scholen in Emmeloord, gebouwen op Urk en werkte mee aan het viaduct naar de snelweg bij Lemmer. De scheepsbetimmering werd zijn specialiteit. De schepen van Wagenborg waren van zijn hand. Antje Frankema was de gastvrouw op het kantoor. Zij schonk de koffie en verzorgde het eten. Daarnaast is zij altijd huisvrouw geweest.

Het echtpaar Frankema heeft drie kinderen gekregen; één jongen en twee meisjes. Daarnaast zijn er twee kleinkinderen geboren en is het echtpaar sinds kort een achterkleinzoon rijk. Het 60-jarig jubileum is met familie en andere belangstellende gevierd. ‘We hebben een prachtige dag gehad. We zijn de organisatoren dan ook erg dankbaar dat ze dit voor ons hebben willen doen’, zegt Marten Frankema.