Meimeringen | Wat voelde je Tijn?

Lemmer - Kleine Tijn overleed vorige week. Als ik zeg kleine Tijn weet iedereen over wie ik het heb, want Tijn is in een half jaar tijd wereldberoemd geworden in ons kleine kikkerlandje. Het was onze Tijn die er voor zorgde dat iedereen tot aan de Minister President met gelakte nagels rondliep, het was onze Tijn die er voor zorgde dat er miljoenen werden opgehaald.

Maar wat dacht die kleine Tijn eigenlijk al die tijd, vroeg ik vorige week af toen het bericht van zijn overlijden kwam. Hij was dan wel niet volwassen, maar een kind denkt ook na. En wat denk je als de mensen om je heen steeds zeggen waar je bij bent, dat je ongeneeslijk ziek bent? Misschien is het normaal om de waarheid te vertellen als een kind aan zo’n aandoening lijdt. Maar ik dacht steeds, laat dat kind toch in de waan. Hij weet wel dat hij ziek is, maar moet het steeds zo duidelijk? Mag het niet wat minder? Als ik naar dat kleine koppie keek, waarvan de tumor de omtrekken volledig hadden bepaald, de scheve mond, het ene oogje dicht dacht ik steeds: Laat dat kind toch met rust en laat hem nog even spelen. Spelen met nagels, met lak, met leeftijdsgenootjes of om mijn part met een stuk taart dat hij in iemands gezicht kon drukken. Altijd druk in de weer met anderen en net op het moment dat er dankzij hem een machine komt die meer voor kinderen als hij konden doen, ging Tijn. Zonder dat ik hem ooit daverend had horen lachen, immens verdrietig had horen huilen of gewoon wat ertussen in had zien sippen.

Na zijn dood kwam er een golf van emoties los. Iedere BN-er had er wel wat over te zeggen, in iedere vlog en blog werd hij genoemd. Hij haalde het journaal wat postuum best mooi is, hij stond in alle kranten en op alle websites. Maar ik kon maar steeds alleen denken, wat ging er in je hoofdje om lieve Tijn? Was het goed om te gaan omdat de ziekte je helemaal leeg had gevreten? Was je bang lieve jongen? Was het naar om je familie achter te laten of was dat besef er helemaal niet meer? Hoe was het voor jou, lieve Tijn nadat je voor iedereen had gezorgd?

Meisje (meisjelemmer.blogspot.com)