Lemsters (19 en 32) mollen auto's: 6 weken cel en werkstraf

LEEUWARDEN/LEMMER - Twee autovandalen uit Lemmer zijn vrijdag door politierechter Jitstke Teertstra bij verstek veroordeeld. Een 19-jarige Lemster kreeg een werkstraf van 80 uur, een 32-jarige plaatsgenoot gaat zes weken de cel in.

Het duo had huisgehouden in de nacht van 13 op 14 maart vorig jaar. In de Schoolstraat, de Zuiderzeestraat, de Parkstraat en de Nieuweburen hadden ze de zijspiegels en ruitenwissers van negen geparkeerde auto's gemold. De politie liep het duo tegen het lijf toen ze op de Lijnbaan fietsen op de weg gooiden.

Omdat de mannen ontkenden moest de politie enige moeite doen om het tweetal aan de vernielingen te koppelen. Ze hadden –letterlijk- bloed aan de handen, op een aantal auto's was bloed aangetroffen. Via een dna-test konden de bloedsporen aan de Lemsters worden gelinkt.

Verder had de politie tussen de glasscherven van een van de auto's een horloge gevonden. Op de Facebookpagina van de 19-jarige stond een foto waarop de Lemster een soortgelijk horloge droeg. De andere verdachte had in het bureau een celdeur vernield. Hij had tegen de deur getrapt omdat hij geen pleisters kreeg voor zijn bebloede handen.

Officier van justitie Margreeth Meijer noemde de vernielingen 'het prototype van zinloos en niet te verklaren geweld'. Zij was uitermate verbaasd dat de 32-jarige verdachte zich een het vernielen van auto's te buiten was gegaan. 'Hoe kan een man van 32 dit soort dingen doen', vroeg de officier zich af.

Omdat hij een strafblad heeft, hij is in de afgelopen twee jaar voor soortgelijke feiten veroordeeld, eiste de officier voor de oudste verdachte tien weken cel. De rechter maakte er zes weken van, zij vond het verschil met de 80 uur werkstraf voor de andere verdachte te groot. De mannen moeten aan de eigenares van een van de auto's een schadevergoeding van 322 euro betalen. De 32-jarige moet nog eens 306 euro aan de politie betalen voor de vernielde deur.

Renze van der Sluis Zie ook: Vechtpartij en vernielingen in Lemmer