De Ontmoeting: Kopstukken

Lemmer - In de rubriek De Ontmoeting verhalen over waar mensen elkaar ontmoeten. Deze week is Jan-Dirk van Ravesteijn aan het woord. Van Ravesteijn is initiatiefnemer van theaterproductie Kopstukken.

Wie ben je? ,,Mijn naam is Jan-Dirk van Ravesteijn en ik ben 49 jaar oud. In Leeuwarden doe ik al jarenlang de stadswandeling als Willem Lodewijk van Nassau. Ik wek de mensen tot leven en maak geschiedenis weer levend en beeldend waardoor het voornamelijk door jonge mensen begrijpelijk is. Heel vaak staat geschiedenis ver van mensen af. Als je een slechte geschiedenisleraar hebt gehad vroeger, dan vind je geschiedenis vaak ook niet leuk. Het zijn vaak de geschiedenisdocenten die het heel beeldend en mooi verhalend kunnen brengen die ervoor zorgen dat het de mensen wel bij blijft. Theaterproductie Kopstukken is gegroeid vanuit die wandelingen die ik ooit heb opgezet.”

Wat is Kopstukken? ,,Friesland heeft veel beroemdheden voortgebracht, maar daar werd relatief weinig mee gedaan. Ik vind het leuk om juist te focussen op de inwoners van Friesland zelf en hen trots te laten zijn op de mensen die hen voor zijn gegaan. Dat zijn wel de mensen die de paden hebben gebaand voor hoe het nu is. Met Kopstukken wekken we acht historische figuren tot leven. Dat zijn: Koning Redbad, Us Heit, Peter Stuyvesant, Saskia van Uylenburgh, Marijke Meu, Mata Hari, Pieter Jelles Troelstra en Jan Jacob Slauerhoff.”

Deze acht figuren brengen 22 juli een bezoekje aan het centrum van Lemmer? ,,Ja, klopt. Kopstukken is ook een theatervoorstelling, maar we wilden het ook op straat gaan doen. Lemmer wilde graag wat met theater doen, ik kwam met dit idee en toen waren ze helemaal enthousiast. We hebben de aftrap in Lemmer, maar willen de figuren op meerdere plaatsen in Friesland presenteren. Het zijn acht monologen waarin de beroemdheden niet alleen vertellen over zichzelf maar ook over tijdgenoten. Pieter Jelles Troelstra is een revolutionair, maar was weer getrouwd met Nienke van Hichtum en Bonifatius komt er nog in voor als we het hebben over koning Redbad die zijn verhaal doet. Zo trekken die acht personen het in een wat breder perspectief, het is heel interactief, niet alleen verhalend. Mensen mogen ook vragen stellen aan de spelers.”

En er zijn leugens te ontdekken? ,,Ja, in elke monoloog zit een leugen verstopt. Als je er een leugen in verwerkt, dan moeten de mensen goed opletten en houd je langer hun aandacht vast. Ze kunnen ook een prijs winnen als ze de juiste leugens weten te ontdekken. Als men de leugen niet heeft ontdekt, kunnen ze ook vragen aan de spelers stellen. Het is dus deels een geregisseerde monoloog, maar anderzijds is het voor een groot percentage ook improvisatie. De spelers verdiepen zich ook allemaal in het leven van de persoon die ze tot leven wekken.”

Wat wordt jouw rol? ,,Ik vertolk Jan Jacob Slauerhoff. Dat is de meest vertaalde dichter van ons land. Dat weten veel mensen niet. Dat is ook heel mooi om dat theatraal vorm te geven. Slauerhoff zorgt er ook voor dat je dus een ander element laat zien. Het schrijverschap, het poëtische. Als je kijkt naar Mata Hari, dat is heel erg dans en Troelstra is echt politiek. Schrijven, dans, politiek, oorlog, revoluties, alles zit in Kopstukken. We hadden wel twintig historische figuren tot leven kunnen wekken, maar dan zijn mensen vier tot vijf uur aan het wandelen. Dat werd te te gek. Het zijn er uiteindelijk acht geworden, waardoor mensen het in anderhalf uur tijd kunnen beleven. Een speelfilmlengte. Lemsters gaan Friesland in een notendop meemaken uit de mond van de mensen die het zelf hebben meegemaakt.”

Mieke van Veen