Vrijspraak in Tjeukemeermoord voor zoon tabakswinkelier

LEEUWARDEN - Het hoger beroep in de zogeheten Tjeukemeermoord pakte voor een van de verdachten zeer gunstig uit. Het gerechtshof sprak de 21-jarige Amsterdammer vrij, nadat hij in december 2015 nog door de rechtbank wegens medeplegen van doodslag tot acht jaar cel werd veroordeeld.

Het hof kwam tot de conclusie dat een belastende verklaring onvoldoende steun vindt in andere bewijsmiddelen. De verdachte ontkende dat hij betrokken is geweest bij het ombrengen van het slachtoffer. Twee andere verdachten, 32 en 29 jaar oud, werden veroordeeld tot twee en vier jaar cel. De 32-jarige, destijds woonachtig in Oosterwolde, heeft geholpen bij het verbranden en verplaatsen van het stoffelijk overschot.

De 29-jarige heeft de tape aangeleverd waarmee het slachtoffer werd vastgebonden en gekneveld. Ook heeft hij de auto waarin Kourrich naar Friesland was vervoerd naar België gereden en daar achtergelaten. Een vierde verdachte, de vader van de 21-jarige Amsterdammer, overleed in zijn cel voor de rechtszaak goed en wel van start was gegaan. De man had een tabakswinkel en was hoofdverdachte in de zaak.

Het latere slachtoffer, de 35-jarige Omar Kourrich, is in juni 2013 in zijn winkel met geweld om het leven gebracht. De mannen zouden een conflict hebben over hennep. Kourrich bleek te zijn mishandeld met een honkbalknuppel. Zijn deels verkoolde lichaam werd teruggevonden op een parkeerplaats aan de A6 bij het Tjeukemeer.

Renze van der Sluis