Begin van muziekcarriére

JOURE - Dat muziek maken vooral erg leuk is daar zijn ze het zeker over eens. Tijmen, Jesse, Jelle Oane, Johan en Magdalena hebben dit zelf ervaren in het LeerOrkest de Fryskemarren (LOF). Hun klas, groep 5 van de Tarissing uit Oudehaske, heeft afgelopen jaar meegedaan aan dit schoolproject.

Tijdens het project van Centrum voor de Kunsten het Toanhûs heeft hun klas 25 weken les gehad op een instrument. Dit was op cello, saxofoon of trompet. Bovengenoemde leerlingen kozen voor de trompet. En met succes. Alle 5 gaan zij na de vakantie verder met het volgen van les bij juf Katharine Santema van het Toanhûs en hebben ze zich aangemeld bij de muziekvereniging Excelsior Ouwsterhaule. Ze gaan verder op trompet of bugel maar Jelle Oane heeft gekozen voor de bariton: ‘Die is zo lekker groot en hoor je goed in het orkest’.

Bij de leerlingen heeft het spelen op de trompet maar vooral ook het spelen in het grote orkest veel losgemaakt. Want naast het oefenen met alle drie de instrumentgroepen op school mochten ze ook een aantal keer samenspelen met het leerorkest van It Haskerfjild uit Joure. Klapstuk was het eindconcert op 30 juni van het grote LOF orkest samen met de muziekverenigingen De Jouster Fanfare, Concordia en Excelsior Ouwsterhaule.

Voor Jesse was dit waarom hij gekozen heeft om verder te gaan met trompetspelen: ‘Tijdens het laatste concert kreeg ik een beetje een zere keel en werd ik een klein beetje verdrietig. Toen wist ik dat het kwam omdat ik niet wilde dat het voorbij was. Dus heb ik mijn ouders gevraagd of ze voor mij het formulier wilden inleveren zodat ik door kon gaan.’ Drie van de vijf kinderen komen uit een muzikaal gezin maar voor Jesse en Johan was het leerorkest de eerste keer dat zij in aanraking kwamen met het maken van muziek. Johan zegt: ‘Ik wilde graag door met trompetspelen en misschien wil ik later ook wel trompetmeester worden.’

‘Dat zoveel kinderen besluiten om na een dergelijk project door te gaan met een instrument is natuurlijk fantastisch. Het bewijst dat het werkt en dat je daadwerkelijk iets kunt betekenen. Wie weet wat het uiteindelijk oplevert. Elke kunstenaar, acteur of trompetmeester is ergens een keer begonnen’, zegt Katharine Santema.

Het Toanhûs organiseert elk jaar diverse lang- en kortlopende projecten op alle basisscholen in de Fryske Marren. Het doel is om alle kinderen in aanraking te laten komen met de verschillende kunstvakken en ze te laten ontdekken waar hun talent ligt.