Gastgezin voor honden

LEMMER - Het lot van asiel- en straathonden in het buitenland is hen niet goed gezind. Door honden in Nederland op te vangen en te socialiseren, hoopt onder andere Lisa Verbeek uit Lemmer de dieren een nieuwe toekomst te geven.

Het is een ‘beestenbende’ bij Lisa in de voortuin. Een tiental honden proberen hun plekje in de roedel te verwerven. Tijdelijk, want het is de bedoeling dat de honden worden geadopteerd. ‘Wij socialiseren de honden’, vertelt ze. ‘Ik neem de honden mee naar het hondenstrand. We maken een wandeling over de Zeedijk. Ik ga met ze op een bankje zitten in het centrum van Lemmer. Op die manier raken ze vertrouwd met alle situaties. En wij leren het karakter van de hond kennen.’

Lisa is vrijwilliger bij de Honden van Ceuta. De stichting is acht jaar geleden opgericht door Gera Kornmann. ‘Het is begonnen na het doen van vrijwilligerswerk in Ceuta, de Spaanse enclave in Marokko’, zegt Gera. Met een vriendin hielp ze tien dagen in een asiel. ‘De omstandigheden van de dieren waren erbarmelijk. We wilden daarom graag meer doen. Toen is de stichting opgericht. En we trokken de aandacht: de Spaanse televisie kwam zelfs langs. Daarna is op kosten van de overheid het dierenasiel verbouwd’. Tegenwoordig komen de honden uit Roemenië. ‘Daar worden deze honden weggegooid’, zegt Gera. ‘We nemen ze aan van particulieren en niet van broodfokkers’.

Zelf alle honden opvangen is niet haalbaar. Middels een advertentie op Facebook zocht ze naar andere gastgezinnen. Lisa zag een advertentie en reageerde. Het gesprek verliep zo goed, dat ze gelijk een hondje mee naar Lemmer nam. Nu zijn ze een jaar verder en heeft Lisa meerdere honden over de vloer gehad. Ondertussen is het een familiehobby geworden: ook haar dochter en schoondochter vangen honden op.

‘Wij geven ze de basis mee’, zegt Lisa. ‘Het socialiseren is de belangrijkste taak. Als de honden er klaar voor zijn, wordt er een adoptiegezin gezocht. Nee, de honden worden getest op gedragsproblemen. De mensen krijgen een gezonde hond’. Kijk voor meer informatie op www.facebook.com/Stichting-honden-van-Ceuta.