Spelletjesdag voor kwetsbare kinderen

WIJCKEL - De hele dag buiten spelletjes spelen onder een heldere hemel. Ruim honderd Duitse kinderen konden zaterdag hun hart ophalen in Wijckel. Samen met hun Nederlandse vriendjes kwamen ze naar de familiedag van Europakinderhulp.

Op het terrein van Korfbalvereniging KV DTG is het ‘beregezellig’. Zestig kinderen uit Schneeburg, 24 uit Oldenburg en 21 kinderen uit Hanover hebben een dagje uit. Voor hen en hun gastgezinnen is een zeskamp uitgesteld op het grasveld van de vereniging. Verderop zijn spelletjes op het strand. In Sloten stappen de kinderen op een skûtsje.

De jongste deelnemer is net 6 jaar geworden, het oudste kind is 13 jaar. De kinderen blijven 12 dagen tot 3 weken bij een gastgezin. Het zijn sociaal kansarme kinderen die in de Friese gastgezinnen terecht komen. Voor hen zijn weinig mogelijkheden om op vakantie te gaan. De kinderen komen vaak uit éénoudergezinnen waar de financiële situatie onstabiel is, hebben te maken met drugs- of alcohol problemen of er is ziekte binnen het gezin. De Duitse sociale dienst meldt deze kinderen aan bij Europakinderhulp, zodat ze even uit de thuissituatie kunnen stappen. ‘Het is niet zo dat ze getraumatiseerd zijn’, zegt Jeltsje Bosch, algemeen coördinator van Oldenburg. ‘Deze kinderen hebben gewoon even een stabiele situatie nodig waar ze kind kunnen zijn.’ Bosch komt uit Hallum en werkt al 22 jaar voor de stichting. ‘Voorheen was er één familiedag voor de vier noordelijke provincies’, zegt ze. ‘De laatste tien, twaalf jaar wordt dit gelukkig per provincie georganiseerd’.

De keuze Wijckel is opvallend: tussen de gastgezinnen zijn geen inwoners uit De Fryske Marren, op een enkeling uit Joure na. ‘Gaasterland is een blinde vlek’, zegt Bosch. ‘In het noorden van Friesland gebeurt heel veel. En we willen het graag wat meer verspreiden over de provincie’.

Onder een strakblauwe hemel brandt de zon op het korfbalveld. ‘Drink goed en blijf je insmeren’ is de boodschap van de groepsleiders. De beweegcoaches van Miks Welzijn uit Joure hebben het dagprogramma bedacht. Miks Welzijn wilde graag assisteren bij deze dag. Zij zien wel een link met de gemeente. ‘Ons doel is om ons voor alle kwetsbare inwoners in te zetten’, zegt Doede Deinum, beweegcoach bij Miks Welzijn. ‘En bewegen is daarbij ons middel. Het zijn kwetsbare kinderen en ze zijn hier. Daarmee is het onze doelgroep, ondanks dat ze Duits zijn.’