Zomers Actief krijgt vervolg

JOURE - Twee maanden geleden zijn Miks welzijn en AanZet gestart met een nieuw initiatief: Zomers Actief. Vijf uitjes in de Fryske Marren, waar iedereen mee naartoe mag.

De kosten zijn zo laag mogelijk gehouden en ook het vervoer werd geregeld vanuit vier opstapplaatsen in de Fryske Marren. Ruim 80 mensen hebben hierdoor in ieder geval één of meerdere uitje(s) gehad. De organisatoren van Zomers Actief komen veel bij mensen thuis en zijn ook gemoeid met het Maatjesproject. Aan dat laatste is best veel behoefte in De Fryske Marren: mensen willen er graag op uit met andere mensen, want alleen doe je dat niet snel. Men voelt zich eenzaam. En zo nu en dan zijn vervoer en financiën ook een probleem. Maar het is lastig om voldoende vrijwilligers te vinden, met name in de zomerperiode, niemand wil zich binden door vakantie. Daarom dus mensen die een maatje zoeken bij elkaar zetten, en wellicht ontstaat er dan een vriendschappelijke koppeling. Maar ook omdat het gezellig is en de Fryske Marren een mooie gemeente is, met mooie plekjes die nog niet iedereen heeft ontdekt.

De aftrap was op 19 juli, met een groep van 15 mensen is een wandeling gemaakt door het Rijsterbos, een week later is het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek aangedaan door 14 bezoekers. Op vrijdagavond 7 juli is er gemidgetgolft in Joure en op zaterdagochtend 15 juli kon men kanovaren of waterfietsen op het Nannewiid. Bij beide activiteiten waren 18 bezoekers. Vorige week woensdag 26 juli was de afsluitende activiteit in Sint Nicolaasga, een barbecue. Hier kwamen 59 mensen op af. Het was erg gezellig en er werd heerlijk gegeten, tussen het eten door werd er volop met elkaar gesproken of een spelletje gedaan. De organisatie trof het met het weer, de bezoekers konden zowel binnen als buiten zitten.

Miks welzijn en AanZet willen Zomers Actief zeker weten een vervolg geven, omdat er behoefte naar is. Na de zomermaanden zullen zij gaan buigen over nieuw te organiseren activiteiten, maar wellicht zijn er ook activiteiten die herhaald worden, zoals de boswandeling. In de Fryske Marren zijn veel mooie bossen en wandelroutes die nog bewandeld kunnen worden. Mochten inwoners nog leuke uitjes weten of ergens graag naartoe willen, dan is het mogelijk om ideeën aan te dragen via sociaalcafe@miks-welzijn.nl. Er wordt ook gedacht om vrijwilligers bij het vervolg te betrekken, geïnteresseerden kunnen ook een e-mail sturen naar bovenstaand adres.

Al met al is Zomers Actief een succes gebleken voor de organisatie en voor de vele bezoekers. Een gehoorde reactie van een bezoeker: ‘Ik ben er echt even uit, ik ga niet op vakantie, maar dit is mijn mini vakantie’.