Rooien en herplanten bomen in Lemmer

LEMMER - In de Parkstraat in Lemmer, ter hoogte van het Bantegaplein, staan twee monumentale bomen: een esdoorn en een populier. Beide bomen verkeren in slechte staat. Gemeente De Fryske Marren verwijdert deze bomen de komende weken.

De esdoorn is aangetast door de tonderzwam. Deze schimmel zorgt voor rot in de stamvoet en de wortels. Dit kan een tijd goed gaan, maar een boom herstelt hier niet meer van en wordt windworpgevoelig. Dit houdt in dat de boom spontaan kan omvallen. De populier is een aantal jaren geleden, na een takbreuk, gesnoeid. Dit snoeien moet om de vijf tot zeven jaar worden gedaan en voorkomt dat de takken niet te groot worden. Bij keuring bleek dat er op meerdere plekken rot zit in de takaanhechtingen. De esdoorn en populier staan langs een drukke weg. Om gevaarlijke situaties te voorkomen haalt de gemeente deze bomen uit voorzorg weg.

Ook op het Turfland staat een esdoorn die problemen heeft met zijn gezondheid. De gemeente vermoedt dat het komt door structuurbederf in de grond. De grond is bij deze boom geïnjecteerd met compost en goede schimmels, is gesnoeid en het dode hout is verwijderd. Dit heeft tot nu toe niet geholpen. De Fryske Marren sluit niet uit dat deze esdoorn op termijn toch ook het veld moet ruimen.