Lemster beledigt en bedreigt agenten: voorwaardelijke werkstraf

LEEUWARDEN/LEMMER - Een 59-jarige Lemster is maandag door politierechter Klaas Bunk bij verstek veroordeeld tot een voorwaardelijke werkstraf van 80 uur. De Lemster heeft op 24 januari twee politieagenten beledigd en bedreigd.

De agenten kwamen bij de Lemster thuis om een brief af te geven. De man was destijds verwikkeld in een gecompliceerde echtscheidingskwestie. Daar had de brief ook mee te maken. De Lemster reageerde zich af op de agenten, hij schold ze uit voor 'klootzakken', 'lamzakken' en 'waardeloze marionetten'.

Toen hij vervolgens werd aangehouden verzette hij zich, door wild met zijn armen om zich heen te slaan. De rechter achtte bewezen dat de man zich schuldig had gemaakt aan bedreiging en verzet bij de aanhouding. Van een tweede bedreiging werd de Lemster vrijgesproken.

Hij had tegen een van de agenten gezegd dat hij wist waar de man woonde en dat hij nu 'aan de beurt' was. De rechter concludeerde, samen met officier van justitie Sus Broekstra, dat in dit geval niet gesproken kon worden van een juridische bedreiging. 'Maar het is langs de grenzen', aldus Bunk. Aan de voorwaardelijke werkstraf verbond Bunk een proeftijd van drie jaar.

Renze van der Sluis