Diverse kunstwerken in De Oorsprong

SINT NICOLAASGA - Grietje van der Reijnst-Brak, Anky van Burgsteden-van der Veen Bien Velds exposeren van 4 september tot en met 5 februari in Hotel-Restaurant De Oorsprong in Sint Nicolaasga.

In het dagelijks leven werkt Grietje van der Reijnst-Brak als freelance fotograaf voor diverse lokale kranten. Ook schilderen met acrylverf is een grote passie. Dikwijls zijn haar foto’s het uitgangspunt van haar schilderijen. Hierdoor beeldt Grietje een veelheid aan thema’s uit.

Vooral het warme kleurgebruik en losse schildertechniek vallen op. Aan haar schilderijen ligt een fotografische blik ten grondslag. Dit is dan ook in de composities van haar schilderijen terug te zien. Meer informatie www.hetstaaterop.nl.

Koeien vormen een grote inspiratiebron voor de schilderijen van Anky van Burgsteden-van der Veen. Naast koeien schildert ze portretten van mensen/kinderen die met hun sterke blik willen raken. Haar stijl is realistisch, cartoonistisch en kleurrijk, hoewel haar laatste werken weer sober zijn van kleur. Door de achtergrond en omgeving achterwege of simpel te laten wordt de nadruk gelegd op de schoonheid van de koe.

Bien Velds werkt met allerlei materialen en diverse thema’s. Momenteel werkt ze veel met een plasmasnijder. Ze brandt hiermee objecten uit cortenstaal. Er ontstaan veelal ‘dagelijkse’ dingen zoals stoelen, tafels en serviesgoed. Deze objecten worden door haar zó neergezet dat ze bijna iets menselijks krijgen.

Al dan niet in combinatie met andere materialen ontstaan er beelden in een vervreemdend perspectief: stoelen zitten gezellig samen koffie te drinken, voeren een gesprek of zijn aan het dansen. Ook de koffiekannen en theepotten zijn ‘levende wezens’ geworden. Een veelvuldig voorkomende reactie van de aanschouwers is dat ze er blij van worden.

Velds studeerde in Frankrijk aan de École Nationale des Beaux Arts in Lyon en aan de ABK Minerva te Groningen. Zij werkte onder andere in Hongarije, Cuba, Spanje, Duitsland en de VS. Haar thuisbasis is Groningen.