Lytse Bear eerste op Zwarte water

ZWARTSLUIS - Op de wateren rondom Zwartsluis vonden afgelopen zaterdag de achttiende editie van de Zwarte Water roeirace plaats. De dames van de Lytse Bear zijn in strijd om het Nederlands Kampioenschap met de dames van de Pulp fiction uit Makkum, die nipt de algemene ranglijst aanvoeren. Alles hangt af van de laatste drie NK genomineerde wedstrijden die in september plaatsvinden.

De veertien kilometer lange Zwarte Water roeirace start in het centrum van Zwartsluis en gaat richting Genemuiden. Hierna moet er gekeerd worden om dezelfde weg terug ter roeien, waarna er koers gezet wordt richting Hasselt om vervolgens weer in het centrum van Zwartsluis te finishen. Het de eerste krachtmeting sinds de zomerstop.

De Lytse Bear startte om 12:11 uur, slechts 30 seconden voor de dames van de Pulp Fiction. Van meet af aan was er strijd. De eerste proef ligt gelijk aan het begin van de start: het passeren van De Kolksluis. De vrouwen moesten flink aanzetten om de sluis op snelheid door te komen, één zijde van de roeiers moet de riemen intrekken om de sluis te kunnen passeren.

Na de sluis roeiden de dames met wind tegen op naar Genemuiden. Het bleek een lastig karwei om de snelheid te behouden. Het lukt de Lytse Bear om op gang te blijven, er werden snelheden rond de 8,8 en 9,0 km per uur behaald. Vlak voor de eerste ton werden zij ingehaald door de Pulp Fiction, wat te verwachten was met een verschil in start van maar 30 seconden. De Pulp fiction moet op de lengte van deze wedstrijd ruim 2,5 minuten sneller roeien dan de Lytse Bear. Tijd om de jacht te openen en te blijven plakken.

Na de keerboei konden de dames heerlijk roeien naar snelheden van circa 9,5 km per uur, stroom en wind mee, dus ultieme omstandigheden voor de Lytse Bear. Op de helft van het parcours richting Hasselt kwam er een lastiger gedeelte. Alle stromingen kwamen hier samen, wat het lastiger roeien maakte. Toch kon de Lytse Bear de gang er in houden, met maar max 40 tot 50 seconden uitloop van de Pulp Fiction die voor hen uit roeide. De laatste vier kilometer haalden de dames alles eruit wat er voor die dag in zat. Hier liep de snelheid zelfs op tot circa tien kilometer per uur.

Na 1:32:58 uur geroeid te hebben kwamen de dames via de Kolksluis over de finishlijn. Dit resulteerde in een eerste plaats in het eindklassement. Met nog maar twee wedstrijden te gaan is het een uiterst spannende race om het Nederlands Kampioenschap. De volgende krachtmeting is aanstaand weekend, de Lytse en de Grutte Bear staan dan aan de start van de Veerse Meerrace in Zeeland.