A Local Swim Lemmer haalt 55.004, euro op

LEMMER - Het centrum van Lemmer was zaterdagmiddag het podium van de tweede editie van ‘A Local Swim Lemmer’. Honderd deelnemers trotseerden twee kilometer in het koude water om te strijden tegen ALS. Samen zwommen zij €55.004 euro bij elkaar.

De cheque is na de open water zwemtocht overhandigd aan de directeur van Stichting ALS Nederland, Gorrit Jan Blonk, die overigens zelf ook mee zwom.

Sara Vergunst en Rinie Pen waren de snelste dames van de swim: na 40 minuten en 55 seconden kwamen zij over de finish. Wim de Rooij, de snelste man, volgde hen op de voet en zette een tijd neer van 41:47. Bijna alle deelnemers haalden zonder problemen de finish. Eén zwemmer kwam met hulp van Reddingsbrigade Lemmer weer aan wal.

Regen en stevige wind waren een kleine zorg van de organisatie, maar de zon begon te schijnen vlak voor het startschot klonk en die bleef tot de laatste zwemmer binnen was. De toeschouwers juichten langs de route en moedigden zwemmers aan: iets wat energie geeft om door te gaan en optimaal te genieten.

‘De eerste slagen moest ik de kou trotseren, maar je wordt vanzelf warm door het zwemmen en door familie en vrienden langs de kant. Dan is het toch gaaf om door Lemmer te zwemmen met A Local Swim’, aldus één van de zwemmers.

Deelnemers uit Lemmer zwommen zij aan zij met mensen uit De Fryske Marren, Urk en de Noordoostpolder. ‘Maar deze dag was niet mogelijk zonder hulp van alle vrijwilligers’, sprak Alie Brouwer, voorzitter van Stichting ALS Lemmer, bij de uitreiking van de cheque. ‘Veertig vrijwilligers hebben hard gewerkt om de dag veilig en vlekkeloos te laten verlopen. En dat is meer dan geslaagd.’

Amyotrofische Lateraal Sclerose (ALS) leidt tot het uitvallen van de spieren. Er bestaat geen behandeling of medicijn, waardoor de gemiddelde levensverwachting van een ALS-patiënt drie tot vijf jaar is. Blonk lichtte toe: ‘Van de ruim €55.000 euro die jullie vandaag hebben opgehaald, gaat 75 procent naar internationaal onderzoek naar het genezen van ALS, de overige 25 procent wordt besteed aan zorg en benodigdheden voor patiënten’.