In de rij voor kleien tijdens Open Dag

JOURE - It Toanhûs, Centrum voor de kunsten voor De Fryske Marren, in Joure, hield op zaterdag 9 september haar Open Dag. Tijdens deze ochtend werd het cursusaanbod voor het komende seizoen gepresenteerd door kinderen en volwassenen van alles te laten bekijken, beluisteren, beleven en doen.

Het werd een drukbezochte ochtend met een heus bezoekersrecord. ,,Zo’n 150 mensen, waaronder heel veel kinderen hebben ons bezocht”, vertelt Femke de Vries. Zij verzorgt onder meer de marketing en pr en voor It Toanhûs. ,,Het was heel erg leuk en heel druk, we zijn bijzonder goed bezocht.”

Het moment van de Open Dag is veranderd. ,,We verwachten ook dat dat de reden is van het hoge aantal bezoekers”, zegt Femke. ,,Normaal deden we een week of zes na de vakantie een presentatie van, voornamelijk, het het cursusaanbod van de beeldende- en muzikale disciplines. Nu is het pas de eerste week na de vakantie en hebben we de Open Dag gericht op kijken, luisteren, beleven en doen van álle disciplines.” Er werd in de eerste schoolweek bovendien geflyerd op alle scholen in Joure. ,,Ieder kind uit Joure heeft een flyer mee naar huis gekregen.”

Het werd een echt een open huis. Alle docenten waren aanwezig, in de hal speelde een combo, er werd muziek gemaakt en gedanst, het theater had veel deelnemers en voor het kleien heeft bijna de hele dag een rijd gestaan. Femke: ,,Kinderen wachtten rustig op hun beurt, prachtig om te zien.”

In de week van 11 september starten alle lessen weer. ,,We hebben heel veel aanmeldingen voor een nieuwe lesvorm, ‘Mixed Musik’. Ook hebben we een aantal nieuwe, jonge docenten aangetrokken. De pilot start met twee groepen van tien kinderen. Het is voor het team fantastisch om afgelopen zaterdag te mogen zien dat It Toanhûs leeft.”