Meimeringen | Slechtste foto

Joure - Het is goed dat je je emoties laat zien zeiden ze tegen de jongen die even daarvoor in een enorme huilbui was uitgebarsten. Zijn leuke sproeten en zijn rode haar zagen er daarvoor een beetje uitgeblust uit. Gewoon door de stress.

De foto die ze van hem hadden gemaakt moest hij eerst zelf beoordelen. Net als al die anderen voor hem. Velen van hen waren daarbij volledig, maar dan ook volledig afgebrand. Menselijk afgebrand. Dus dacht hij ook dat dit zijn slechtste foto was en dat het nooit wat met hem zou worden. Want modellen moeten blijkbaar over bovennatuurlijke krachten bezitten, zo leek het wel in dit programma waarin kinderen die van straat worden geplukt moeten transformeren tot modellen die miljoenen gaan verdienen. Waarschijnlijk hadden velen van hen daarvoor alleen nog maar bij de Jumbo gestaan of hadden ze in de bollen gewerkt. En nu werden ze beoordeeld op datgene waar ze het minste aan konden doen, namelijk hun uiterlijk en hun manier van presenteren van hun uiterlijk.

Natuurlijk moesten ze graatmager zijn. Wat wij misschien schoonheden vinden, vinden ze dan bij zo’n programma direct weer niet, dus dat is dan wel weer leuk. De manier waarop die jongeren worden geïnstrueerd, de manier waarop ze hun werk moeten uitvoeren en de manier waarop hun uiterlijk wordt beoordeeld, ik moest er wel een beetje van kotsen. Maar omdat er ook een jongen meedoet uit ons gebied, moest ik toch kijken om te zien hoe hij het deed. Bij elke vermeende slechte foto riepen de kandidaten dat ze echt niet weg wilden en dat ze echt meer hun best zouden doen. En ik dacht alleen maar, steek je ene vinger heel hoog omhoog en stap toch allemaal op bij dat zootje kindervernielers. Ieder mens is mooi zoals hij is, laat je de wet niet voorschrijven wat wel deugt en wat niet deugt. En laat je vooral niet zo behandelen.

Meisje (www.meisjelemmer.blogspot.com)