Lemster in eigen woning mishandeld: werkstraffen

LEEUWARDEN/LEMMER - Twee mannen en een vrouw die op 11 november vorig jaar in een woning aan de Kof in Lemmer de bewoner hebben mishandeld, zijn vrijdag door de politierechter in Leeuwarden veroordeeld tot werkstraffen.

De verdachten, inwoners van Oudehaske en Oudeschoot (beide 23 jaar) en een 20-jarige inwoonster van Joure, waren naar Lemmer gereden om spullen van de Jouster op te halen. De vrouw uit Joure had een relatie gehad met de Lemster. Die lag al op bed toen de verdachten bij hem op de deur bonkten. De man had er duidelijk geen zin in het viertal binnen te laten.

Toen hij de doorgang blokkeerde, spoot de Jouster hem pepperspray in de ogen. De Lemster werd vervolgens door de andere twee mannen mishandeld. De rechter achtte bewezen dat de man uit Oudeschoot de Lemster met een bezemstok had geslagen. Ook was er gemept met een koekenpan, waarmee de Lemster eerst zelf gedreigd zou hebben.

De Lemster had verklaard dat hij na een paar klappen op zijn hoofd uit de tijd was gegaan. Toen hij weer bij zijn positieven kwam, waren de anderen weg. De rechter oordeelde dat de drie verdachten zich schuldig hadden gemaakt aan openlijke geweldpleging.

Zelfs al zou de Lemster hen hebben aangevallen met een koekenpan, dan nog was het geweld dat de verdachten hebben gebezigd geen moment gerechtvaardigd, oordeelde De Wit. Onder het motto 'gelijke monniken, gelijke kappen' veroordeelde zij de drie verdachten tot een werkstraf van 80 uur. De drie moeten aan het slachtoffer 400 euro smartengeld betalen. De man had een vordering van 5000 euro ingediend.

Tekst: Renze van der Sluis