Twee tot drie vliegtuigen per dag over Zuidwest-Friesland

BALK - Twee tot drie vliegtuigen per dag die overvliegen en dan gemiddeld op 1800 meter hoogte. Dat is de situatie na uitbreiding van vliegveld Lelystad voor zuidwest Friesland, zo bleek woensdag avond tijdens een informatiebijeenkomst.

Die situatie duurt overigens tot 2023, daarna zullen er waarschijnlijk meer vliegtuigen overvliegen. Helemaal zeker is dat trouwens nog niet, want het hele luchtruim moet opnieuw worden ingedeeld. Dit is nu al heel druk bezet namelijk, loopt al lang tegen zijn grenzen aan en wordt ook nog eens gedeeld met de militairen.

Meeste geluidsoverlast in Lemmer en Stavoren

De uitbreiding van vliegveld Lelystad heeft de meeste gevolgen voor Lemmer en voor Stavoren. Daar is de meeste geluidsoverlast en die ligt gedeeltelijk rond 50/60 db, omdat de vliegtuigen daar op zo’n 1800 meter hoogte vliegen en al bezig zijn aan de klim naar beneden. Het gaat dan wel om vliegtuigen die terug komen van de vakantiebestemming. Kisten die vanaf Lelystad opstijgen veroorzaken dan weer minder db. In Balk zal ongeveer 35 db te horen zijn. Boven Joure klimmen de vogels tot 3300 meter, dus daar zal de overlast niet heel groot zijn. Tot 2023 mag het nieuwe vliegveld 10.000 bewegingen maken. Dat betekent dus 10.000 keer opstijgen of dalen, in totaal dus 5000 vluchten. Voor zuidwest Friesland komt dat gemiddeld genomen neer op 2 tot 3 toestellen per dag. Dit komt omdat er eigenlijk alleen vliegtuigen over het gebied komen die naar Scandinavië, IJsland of Engeland vliegen. Dat gezegd hebbende blijkt ook dat ongeveer 20 procent van de vluchten van Lelystad Airport over dit gebied komen. De resterende 80 procent gaat de andere kant uit en vliegt naar bestemmingen rond het Middellandse Zee gebied als Portugal, Spanje, Griekenland en Turkije.

Geen nachtvluchten

Nachtvluchten zullen er niet worden gehoord; het vliegveld van Lelystad mag ook na de uitbreiding niet open zijn tussen 23.00 (alleen bij hoge uitzondering om 24.00 uur) en 06.00 uur. In de Treemter in Balk waren flink wat belangstellenden afgekomen. Omdat de hoofdzaal overvol was, moest een deel van de mensen de sprekers in een andere zaal volgen via een beeldscherm. Er waren vanuit de bevolking uit heel Friesland zorgen over geluidsoverlast, milieu, gezondheid en veiligheid.

Internetconsultatie

Iedereen die dat wil vanaf vrijdag een internet consultatie invullen. Mensen die verbeteringen zien of tips hebben hoe het beter kan, kunnen dat daar aangeven. Die internetconsultatie kan 4 weken lang worden ingevuld. Actiegroepen riepen ook op om de petitie te ondertekenen om nee tegen de uitbreiding te zeggen, om de politiek te bewerken en het actiecomité te ondersteunen.