L8 brengt eerbetoon aan Van der Laan

AMSTERDAM/LEMMER - Zaterdag 7 oktober was het de beurt aan Amsterdam voor de laatste race in de Grachtencup voor de sloeproeiers van de L8.

Van te voren was door de organisatie aangegeven dat de festiviteiten ingetogen zouden zijn als gevolg van het overlijden van Eberhard van Laan.

Het zou een onstuimige dag worden met veel wind en regen. Met dat gegeven startte voor de L8 om 12.29 uur de wedstrijd. Het parcours leidde de roeiers van het Olympisch stadion, via het Amstelkanaal naar de Amstel. Deze eerste kilometers werden met een mooi gemiddelde afgewerkt. Echter op de Amstel kreeg de wind vrij spel en ging het gemiddelde naar beneden. Via de Amstel werd geroeid naar het Lozingskanaal, waar werd gekeerd richting de Nieuwe Vaart. Na het ‘bezoek’ aan Artis werd de Herengracht bevaren. Hier werd de bij het huis van de overleden burgervader de zogenaamde roeigroet uitgevoerd. Vervolgens werd de race hervat en via de Leidse Gracht en de Kattensloot werd weer terug geroeid naar de finish bij het Olympisch Stadion. Na een tocht van ruim 25 kilometer wisten de heren van de Jumbo sloep een tijd van 3:03:03 op de klok te zetten. Al met al een mooi debuut in Amsterdam en een 34e plaats (van de 139 deelnemende sloepen) in het algemeen klassement was het resultaat.

Er kon worden teruggekeken op een goede prestatie, waarbij een mooie stijgende lijn is te zien ten opzichte van het begin van het seizoen. Nu nog één wedstrijd in Muiden als afsluiter van het seizoen 2017.

Tekst: Patrick Kuipers