Woudagemaal drie dagen onder stoom, publiek is welkom

Joure - Het Wetterskip Fryslân brengt het ir. D.F.Woudagemaal onder stoom om het bedienende personeel in de praktijk op te leiden. Belangstellenden zijn welkom van dinsdag 17 tot en met donderdag 19 oktober tussen 10.00 en 17.00 uur in het grootste stoomgemaal ter wereld dat nog in functie is.

Het is een unieke kans om het UNESCO Werelderfgoed in werking te bekijken. Wetterskip Fryslân brengt het ir. D.F. Woudagemaal jaarlijks twee keer onder stoom om het bedienende personeel in de praktijk op te leiden en zo de bedrijfsvoering van het stoomgemaal te kunnen garanderen.

Een bezoek aan het Woudagemaal begint in het naastgelegen bezoekerscentrum, waar jong en oud wordt geïnformeerd over de werking van het stoomgemaal en het waterbeheer in Fryslân. De belevingsexpositie, waarvan een spannende 3D-film deel uitmaakt, vertelt het verhaal van cultuur, watermanagement en techniek. Vrijwilligers van de Stichting ir. D.F. Woudagemaal verzorgen de rondleidingen in het gemaal. Meer weten? Kijk op www.woudagemaal.nl

Nieuw in het Woudagemaal is virtuele tour Woudagemaal 360°. De tour geeft bezoekers via een app een unieke kijk op het Woudagemaal. Met een smartphone of -tablet is het magistrale stoomgemaal ook te beleven in virtual reality. De prachtig onderhouden techniek is in werking te zien, zoals het aansteken van de stoomketels, het op stoom zetten en het draaien van de stoommachines. Door speciale animaties wordt het onzichtbare zichtbaar: de binnenkant en werking van een stoomketel, de zuigers in een werkende stoommachine. Maar ook hoe bij regenval het waterpeil in de Friese boezem stijgt en daarmee de noodzaak van het inzetten van het Woudagemaal. De app is gratis beschikbaar in de App Store en Google Play Store.

Het stoomgemaal uit 1920 is eigendom van Wetterskip Fryslân. Bij extreem hoogwater zorgt het nog steeds voor droge voeten in Fryslân. Het gemaal is in 1920 geopend om het overtollig water vanuit Fryslân in de Zuiderzee, later het IJsselmeer, te pompen. In 1966 kreeg het Woudagemaal versterking van het elektrische Hooglandgemaal in Stavoren. In 1998 is het bijzondere monument op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst.

Dit jaar vallen de draaidagen van het Woudagemaal samen met de Week van ons Water. Twee maal per jaar organiseren de waterpartners een Week van Ons Water. In het voorjaar was het thema schoon water en in dit najaar waterveiligheid en wateroverlast. In het bezoekerscentrum (en bij de Teroelsterkolk) laten we tijdens de Week van Ons Water de relatie tussen het Woudagemaal en de Afsluitdijk zien.

Elke dag weer wordt er hard gewerkt om ons land waterveilig te houden. En om te zorgen voor voldoende en schoon water. De Week van Ons Water is van 18-25 oktober 2017. Die gaat over hoe we Nederland beschermen tegen overstromingen en regen. En over wat je zelf kunt doen. Er zijn tal van leerzame en verrassende activiteiten door heel Nederland. Kijk voor meer informatie op www.onswater.nl/weekvanonswater

Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag 10.00 - 17.00 uur zondag 13.00 - 17.00 uur (juli en aug. ook op maandag 10.00 - 17.00 uur) Onder stoom: 17, 18 en 19 oktober 2017 (laatste rondleidingen +/- 16:00 uur) Bezoekadres: Gemaalweg 1a, 8531 PS Lemmer (aan de N359 Lemmer-Balk) Het Woudagemaal is ondanks de wegwerkzaamheden aan de N359 gewoon bereikbaar. Meer weten? Kijk op www.woudagemaal.nl