80 jaar PSV De Oorsprong

Joure - Paardensportvereniging De Oorsprong uit Sint Nicolaasga bestaat 80 jaar. Op zaterdag 14 oktober wordt dit op grootse wijze gevierd.

De Landelijke Rijvereniging De Oorsprong werd opgericht op 17 november 1937 in Huis ter Heide, vlakbij Sint Nicolaasga.

De leden kregen rijles op het terrein bij de voormalige stoeterij ‘De Oorsprong’ van de familie Van Eysinga. Na hun werk op de boerderij werden de paarden, vaak van het Friese ras, opgezadeld en kon erop gereden worden.

Op dit moment is PSV De Oorsprong een actieve vereniging met een ledenaantal van rond de 280. De ponyruiters, ruiters en menners hebben allemaal hun eigen plek in de manege die in 1989 gebouwd werd. Ze kunnen rijlessen volgen of meedoen aan wedstrijden die georganiseerd worden. In de maand juli vindt ieder jaar de marathon plaats op het manegeterrein en in de bossen rondom Sint Nicolaasga.

In de jubileumshow zullen alle geledingen van de vereniging zich laten zien. Het programma gaat van start met een historische terugblik.

Naast het 80-jarig bestaan is het dit jaar bovendien 50 jaar geleden dat ruiters van de paardensportvereniging uit Sint Nicolaasga op Friese paarden een propagandarit van maar liefst vijf dagen voor Het Friesch Paarden-Stamboek door de provincie maakten. Doordat in die jaren de trekkers het werk op de boerderij van de paarden overnamen, nam de interesse voor de paardensport fors af. Deze rit, met als doel de paardensport nieuw leven in te blazen, werd een succes. Het Friesch Paarden -Stamboek kon na dit initiatief veel nieuwe leden inschrijven. Ruiters die in het jaar 1967 de populariteit van hun sport wilden vergroten, zijn ook aanwezig bij de jubileumshow. Ze mogen plaatsnemen in een koets. Verder zullen in het afwisselende programma de jeugdleden, menners en dressuurruiters hun kunsten laten zien.

Ook kunnen de toeschouwers genieten van een marathondemonstratie, arrensleden, een spektakel met een barrelrace en het koningsnummer van PSV De Oorsprong: het á la Fléche.

Het paardenfestijn begint zaterdagavond 14 oktober om 19.00 uur. PSV De Oorsprong wil de inwoners van Sint Nicolaasga graag laten zien wat er allemaal gebeurt in hun manege. De toegang is gratis.

Tekst Gea de Jong-Oud