Laatste ronde rotonde

JOURE - Het is bijna zover. Het laatste rondje over rotonde Joure kan zaterdag worden gemaakt. Knooppunt Joure laat tweewielers en wandelaars toe op het meest besproken stukje Joure.

De Facebookpagina Jouster Cr App maakte in oktober 2015 de grap dat een burgerinitiatief zou zijn opgestart om de rotonde te behouden. ‘Van maandag tot en met vrijdag staan mensen er voor in de rij’, staat op de site te lezen.

Op en vlakbij zijn de afgelopen jaren veel ongelukken gebeurd en nog veel meer bijna ongelukken. Vorig jaar lieten op de weg twee mensen het leven, waren hier drie ongelukken met letsel en 85 ongevallen met alleen schade. Drie bestuurders verlieten het plaats van ongeval. Tot eind september 2017 vonden 38 ongelukken met alleen schade plaats. Eén bestuurder raakte gewond en één automobilist verliet de plaats van het ongeval. De verwachting is dat met het openen van het nieuwe knooppunt, het aantal ongevallen drastisch afneemt.

De rotonde wordt komende zaterdag ingericht als evenemententerrein. Tussen 14.00 en 21.00 uur is het stuk weg alleen toegankelijk voor voetgangers. Op bepaalde tijden zijn fietsers, skeeleraars en dergelijke welkom om het laatste rondje te maken. Het Toanhûs maakt er in de middag helemaal een spektakel van: zij houden een Sambaoptreden op het hoofdpodium van de Rotonde om 15.45 uur.

Tekst Brenda van Olphen