Gaasterlandse Natuurweek – Herfstvakantie vol kindervertier!

Joure - De organisatie van de Gaasterlandse Natuurweek heeft in de herfstvakantie weer een programma boordevol vertier voor kinderen in én over de natuur. Ze starten op zondag 22 oktober met de Groene Markt met een speciaal Kinderdorp vol activiteiten.

Je kunt boomklimmen, pompoen snijden, boogschieten, broodjes bakken, muziekinstrumenten leert maken van afval, knutselen, Levend Ganzenbord, een exotische speurtocht kunt doen en nog veel meer. Maar ook de rest van de week hebben we van alles voor jullie op het programma.

Kindermiddag ‘Op reis naar exotische oorden’ met het IVN Súdwesthoeke? We gaan op reis naar exotische oorden. Daar wonen exotische dieren. Hoe praten die met elkaar? En verdwalen ze nooit in de Jungle? Kun jij je adem net zo lang inhouden als een walvis? Op reis heb je natuurlijk een paspoort nodig. Geen zorgen, dat krijg je onderweg. De middag is bedoeld voor kinderen van 7-12 jaar. Deelname is gratis, opgave is verplicht.

Maandag:

Kindermiddag ‘Expeditie Waterbeestjes’ met de waterbeestjes boswachter van It Fryske Gea. Met behulp van schepnet en blote handen gevist naar waterbeestjes in de vijver van de Slottuin in Rijs. De gevangen visjes, slakjes, torretjes, kreeftjes, libellenlarven en misschien wel een piepklein zeemeerminnetje worden tijdelijk bewaard in kleine aquariumbakjes. Aan het eind van de middag gaan we met z’n allen uitzoeken met behulp van zoekkaarten en het WATERBEESTJESBOEK wat jullie allemaal gevangen hebben. De activiteit is bedoeld voor kinderen van 7-12 jaar. Deelname is gratis, opgave is verplicht

Dinsdag:

Kinderspeldag ‘Exoot groen of rood’ met de boswachters van Staatsbosbeheer op de Wyldemerk. Doe mee met het Memoriespel, Zweeds renspel en Levend Stratego over spannende exoten. Is de Exoot Groen of Rood? Leer op een speelse, sportieve manier het onderscheid tussen vriendelijke en agressieve planten en dieren en hoe ze op elkaar reageren. Je kunt meedoen vanaf 6 jaar. Natuurlijk mogen je ouders, pake en beppe, ooms, tantes, neefjes en nichtjes ook mee doen. Het kost € 1,= p.p. en opgave is verplicht. Tip: neem een picknickmand vol lekkers mee want van buiten spelen krijg je trek!

Woensdag:

Kleutertheater ‘Mijn vriendje de kleine walvis’ door Jinky’s Mikmak. De voorstelling gaat over een kleine jongen, Boy. Hij woont aan zee met zijn vader die visser is. Omdat zijn vader hard werkt is Boy vaak alleen. Hij voelt zich eenzaam. Dan vindt hij een kleine walvis. Boy wil hem graag als vriendje houden in de badkuip. Zijn vader legt uit dat dat niet kan en samen brengen ze hem terug naar zijn familie in zee. De voorstelling is geschikt voor kinderen t/m 6 jaar en andere belangstellenden. Opgave is verplicht en de kosten zijn € 5,= p.p. (volwassenen betalen ook).

Woensdagavond:

Schemer-sprookjesvaartocht door de Luts met verhalenverteller Mindert Wijnstra. Door de schemering varen we over de Luts naar de Wyldemerk. Al varend luisteren we naar een prachtig Afrikaans sprookje. Onderweg worden we verrast door een aantal sprookjesachtige personages uit de Afrikaanse savanne, of wellicht uit de Gaasterlandse bossen? Op de steiger bij de Wyldemerk staan de vrijwilligers en boswachter van Staatsbosbeheer klaar met een grote heksenketel vol warme chocolademelk. Daar varen we nog een rondje en genieten we, hopelijk, van een prachtige sterrenhemel en wellicht wat overscherende vleermuizen. De vaartocht is, mede dankzij de Stichting BMFM, ook beperkt geschikt voor kinderen met een rolstoel. De kosten zijn € 5,= p.p. en opgave is verplicht.

Donderdag:

Word Boswachter van OERRR tijdens de ING OERRR Wilde Buiten Dag van Natuurmonumenten in het Lycklamabos in Nijemirdum. Met een Boswachterspaspoort op zak ga je op pad en kom je onderweg allerlei opdrachten tegen. Je leert wild te spotten, op zoek te gaan naar echte sporen in het bos, vuur maken zonder lucifers… en nog veel meer! Voor iedere opdracht krijg je een stempel in je paspoort. Staat dat vol? Dan krijg je de Boswachter van OERRR-badge! De OERRR Wilde Buiten Dag is geschikt voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar met hun ouders, opa’s en oma’s. Deelname is gratis, opgave is verplicht.

Vrijdag:

Stoere Outdoordag op de Wyldemerk voor jong en oud door Staatsbosbeheer en Abee Outdoor. De Outdoor-Dag bestaat uit verschillende onderdelen: een GPS tocht in een kano, een workshop boogschieten én een uitdagend parcours met verschillende oversteken over water, evenwichtsbalken, tonnenbrug, etc. Uiteraard is een zwemdiploma een begeleiding vereist. Er is deskundige begeleiding aanwezig. Tip: Neem je eigen eten en drinken mee, want van dit parcours kun je trek krijgen. Trek makkelijke kleding aan die vies mag worden want er wordt gebruik gemaakt van land, lucht en water.

Vrijdagavond:

Schemerspel ‘Levend Exoten Stratego’ met de boswachter van Staatsbosbeheer. Spannend Strategospel over bijzondere exoten en inheemse dieren. Speel je de exoot of inheems? Ben jij de grijze of de rode eekhoorn? En hoe reageren jullie op elkaar? Nieuwsgierig geworden en durf jij mee te doen met dit spannende spel? Geef je dan snel op! Je kunt meedoen vanaf 7 jaar en je ouders, pake en beppe, oom of tante mogen ook meekomen als grensrechters! Het kost € 5,00 per deelnemer, grensrechters gratis! Opgave is verplicht.

Zaterdag:

Fotografieworkshop ‘Exoten’ voor de jeugd van 9-16 jaar door IVN Súdwesthoeke. We starten in Bezoekerscentrum Mar en Klif met wat handige tips aan de hand van voorbeelden. Daarna gaan we naar de vijver van Elfbergen, waar we zeker een aantal exoten vinden. Die gaan op de foto, we proberen van alles uit, en iedere deelnemer zoekt aan het eind de mooiste drie foto’s uit. Die bekijken we, en de beste vijf worden gepubliceerd op de website van het IVN Súdwesthoeke. Neem een fototoestel mee! De workshop is geschikt voor kinderen in de leeftijd van 10-16 jaar, deelname is gratis, opgave is noodzakelijk. De workshop wordt gegeven door Coert Winkel.

Voor alle activiteiten geldt dat opgave noodzakelijk is via de website www.gaasterlandsenatuurweek.nl.

De Gaasterlandse Natuurweek is een week vol met leuke, groene, sportieve, creatieve en duurzame activiteiten, georganiseerd door een unieke samenwerking van de verschillende natuur gerelateerde organisaties in de regio: Bezoekerscentrum Mar en Klif, Staatsbosbeheer, It Fryske Gea, Natuurmonumenten, Stichting Gaasterlân Natuerlân en IVN Súdwesthoeke. De Gaasterlandse Natuurweek is tevens de Duurzaamheidsweek van de gemeente De Fryske Marren en wordt dan ook mede mogelijk gemaakt door financiële steun van de gemeente DFM.

Het gehele programma van de Gaasterlandse Natuurweek, compleet met aanvullende informatie zoals locaties, aanvangstijden en opgavemogelijkheden, is te vinden op www.gaasterlandsenatuurweek.nl.