Meimeringen | Kindpakket

Joure - De gemeente De Fryske Marren is altijd heel goed met het rondstrooien van goed nieuws berichten. Slecht nieuws berichten zien het daglicht bijna niet, maar als er iets is waar de gemeente trots op is dan laat ze dat weten ook.

Het ene na het andere persbericht ziet het levenslicht in die gevallen. Dat was ook het geval met het kindpakket: een bijdrage om kinderen mee te kunnen laten doen aan sport of spel, muzieklessen of andere zaken. Er wordt een bijdrage gedaan in natura. Ouders krijgen het geld dus niet op hun bankrekening, maar de rekening van de desbetreffende sportschool of andere instantie wordt er mee betaald. En dat is ook goed nieuws, want een kind dat niet mee kan doen omdat er te weinig geld voor is, mist zaken. Dus fijn dat de gemeente er voor gekozen heeft om daar geld voor vrij te maken.

Alleen is die uitvoering dan weer zo’n dingetje. Dat zal ongetwijfeld te maken hebben met het feit dat het Kindpakket niet een uitvinding van de gemeente zelf is, maar dan nog. Ouders kunnen namelijk hun aanvraag alleen via de PC aanvragen. Maar geloof het of niet, er zijn echt mensen die niet zo’n computer hebben staan. Die ook niet een dure smartphone hebben waar ze dat formulier (ik heb het even gecheckt en gedaan alsof ik 1 kind had dat zo’n kindpakket nodig heeft) kunnen downloaden, invullen en opsturen.

Ouders met een laag inkomen die er voor kiezen niet een smart phone met een duur abonnement te nemen, kan ik alleen maar wijs noemen. Datzelfde geldt voor de aanschaf van een PC. Als je daar het geld niet voor hebt, moet je dat zeker niet doen. Bovendien stopt het ook niet met de aanschaf. Je zult ook een internetverbinding moeten hebben, die toch gauw tussen de 40 en 65 euro per maand kost. Als ik weinig geld had, wist ik wel waar ik dat bedrag aan spendeerde, namelijk aan het hoognodige in de vorm van eten, drinken en vaste lasten. Het argument om zo’n formulier dan maar elders in te vullen, zoals werd gesuggereerd snijdt overigens ook geen hout. Mensen met weinig inkomen schamen zich vaak voor hun positie. Bovendien krijg je vaak de toewijzing van zo’n verzoek via de mail, maar zonder een computer heb je ook geen mailadres. En ik denk dat onze lokale overheid aan dat soort zaken dan niet denkt en meent dat het heel normaal is dat iedereen onbeperkt toegang heeft tot internet en moderne communicatiemiddelen. Kwestie van je doelgroep kennen….

Meisje (www.meisjelemmer.blogspot.com)