Jongenskoor Dzvinochok zingt in Sint Nyk

Joure - Het inmiddels wereldberoemde jongenskoor “Dzvinochok” komt dit jaar op haar concerttournee door Nederland, nu ook in St. Nicolaasga in de Sint Nicolaaskerk, Kerkstraat 12 op donderdag 9 november 2017.

Dzvinchok is een klassiek geschoold jongenskoor uit Kiev dat in 1967 werd opgericht en door het Sovjet-regime werd gedoogd. Het koor bezocht Nederland voor het eerst in 1993 en verzorgde sindsdien tientallen concerten in ons land. In 1996 sloot het koor zich aan bij de internationale organisatie Pueri Cantores. Dirigent Ruben Tolmachev staat garant voor een delicate klankkleur en een kenmerkende helderheid in de uitvoering van het repertoire. De muzikale basis is de orthodox Byzantijns-Slavische koorzang van waaruit het repertoire wordt uitgebouwd. Er ligt een bescheiden maar hoorbaar accent op koorzang die de identiteit van Oekraïne en zijn bevolking tot uitdrukking brengt en die de moeilijke positie van het land laat horen.

Ondanks, of misschien wel dankzij, de politieke onrust in hun land maakte het koor altijd een succesvolle tournee in Nederland. De jongens variërend in leeftijd van 10 tot 30 jaar zijn zeer gemotiveerd en hun dirigent Ruben Tolmacof is een geboren artistiek leider. Voor het repertoire wordt geput uit de rijke tradities van volksmuziek, religieuze koorzang uit Oost- en West-Europa en uit hedendaagse, lichte koormuziek.

Het mannenkoor “Looft den Heere” uit Vaassen werd opgericht op 17 oktober 1937 en vierde dus haar 80 jarig jubileum. Het koor maakte in de loop der jaren diverse LP’s en nam deel aan diverse concoursen, waar hele mooie prijzen werden behaald. Optredens worden verzorgd in de regio, maar ook ver daarbuiten en ook wordt het koor met enige regelmaat uitgenodigd voor optreden voor radio en TV. Uiteraard werden er mooie CD’s gemaakt. Sinds 1999 is de dirigent Freddy Veldkamp, die tevens dirigent is van het Interkerkelijk mannenkoor Drachten en van het Hervormd Mannenkoor IJsselmuiden/Grafhorst. Het koor telt momenteel plm. 120 leden uit verschillende plaatsen uit de hele regio en mag zich nog steeds verheugen in een gestage groei. Het repertoire is gevarieerd. Naast enige negrospirituals, een aantal klassieke nummers en volksliederen is het vooral het geestelijke lied waardoor het koor zich bij haar publiek geliefd maakt. Er is een trouwe supportersgroep die met het koor optrekt naar optredens.

Er wordt een entree gevraagd van € 12,50 p.p., na aftrek van de onkosten zijn de opbrengsten bestemd voor het jongenskoor Dzvinochok en dienen met name om de kosten van de muziekschool en de internaatkosten voor de jongens in Kiev te verlichten. Aanvang: 19.30 uur, deur open om 19.00 uur. Entree aan de deur: € 12,50 p.p. kinderen t/m 14 jaar € 8,-- p.p. Voorverkoop van kaarten bij: van der Leest, Textiel en Mode, Gaastweg 4 te St. Nicolaasga. Kaarten voorverkoop: € 10,-- p.p. en kinderen t/m 14 jaar € 8,-- p.p.