Bestuurder rijdt fietsster aan onder invloed van drank en GHB

LEEUWARDEN/SINT NICOLAASGA - NICOLAASGA Een Drachtster (33) was onder invloed van drank en GHB toen hij op 25 juli vorig jaar op de Omloop in Sint Nicolaasga een fietsster aanreed. De man, destijds woonachtig in Heerenveen en oorspronkelijk afkomstig uit Sint Nyk, moest zich maandag voor de Leeuwarder rechtbank verantwoorden.

De verdachte had 's ochtends vroeg om 7 uur zijn eerste blikje bier opengetrokken. Daarna had hij nog een paar gehad en een paar buisjes GHB, voor hij 's ochtends naar de huisarts ging voor een verwijzing naar een afkickkliniek. Hij was verslaafd aan alcohol en GHB en wilde er van af. De verwijzing kreeg hij. Iets na twaalven reed hij op de Omloop de fietsster aan. Volgens getuigen had hij de bocht veel te ruim genomen.

De vrouw had een verbrijzelde neus, een zware hersenschudding en haar enkel en knie waren gekneusd. Twee dagen na de aanrijding werd de verdachte in Scharsterbrug aangehouden. Hij had vernielingen gepleegd en was weer onder invloed van drugs. Hij is al eens eerder verslaafd geweest. Rijden onder invloed loopt als een rode draad door zijn strafblad.

In mei vorig jaar kreeg hij een werkstraf omdat hij op de Fazant in Sint Nyk onder invloed met zijn auto een tuin in was gereden. Voor het nieuwe feit eiste officier van justitie Nine Tromp een werkstraf van 200 uur en een rijontzegging van twee jaar. De officier hield er rekening mee dat de man is afgekickt en zijn leven nu wel op orde heeft.

De Leeuwarder rechtbank doet op 27 november uitspraak.