Vissen op droge na uitbaggeren Lemster Sluis

Lemmer - Bij het uitbaggeren van de haven net buiten de Lemster Sluis is een groot probleem ontstaan voor de vissen op een aantal wateren in de Lemmer. Vooral in de Riensluis en daarbuiten zwommen dinsdag veel vissen naar de oppervlakte omdat zuurstof uit het water verdween.

Na verschillende meldingen van omstanders naar De Fryske Marren, Sportvisserij Frysland en het wetterskip, kwam Vis en Waterbeheer uit Swifterband woensdag met een bootje naar Lemmer. Zij zijn de hele dag bezig geweest met vis te scheppen uit het water onder het viaduct van Almere, de vissen werden naar een zuurstofrijk water gebracht. De mensen van Vis en Waterbeheer zijn tot ‘s avonds negen uur bezig geweest om zoveel mogelijk vis te redden. Ook Waterschap Rijn en IJssel uit Emmeloord kwamen met enorme compressors naar Lemmer om zoveel mogelijk zuurstof in het water te pompen.

De brandweer is woensdagmiddag bezig geweest om zoveel mogelijk zuurstofrijk water in het haventje tegenover firma Sterk te pompen. Ook donderdag is Waterschap Rijn en IJssel bezig geweest met het toedienen van zoveel mogelijk zuurstof. Regen en wind zijn daarnaast nodig om het zuurstofgehalte omhoog te krijgen. Het ging om tienduizenden jonge vissen zoals jonge snoekbaarsjes, baarsjes en voorntjes.