Meimeringen | De barricades

Joure - 'Ik wil naar huis.’ Het verzoek van het jongetje klonk klaaglijk. Zijn kleine tere lijfje verbonden met toeters en bellen, slangen en infusen. Zijn hoofd opgezet door de dexamethason. Hij vroeg om een dekentje omdat hij het zo koud had.

Schilfertjes rond zijn mond, de koortsaanvallen die de kanker veroorzaakten gaven hem een rode onnatuurlijke gloed. De dood loerde al in zijn ogen. Ik had er niet naar moeten kijken, maar ik vond dat het kind het verdiende. Dat ik keek. Naar hoe dapper hij was. Naar hoe hij de ene behandeling na de andere doorstond. Hoe hij moest overgeven, hoe hij in een scan moest en niet meer wilde. Dat zijn ouders met de macht van de onmacht er alles aan deden om het hem toch naar de zin te maken. Zijn laatste gang in een politiewagen moest er eentje worden van groot kaliber. Het kleine kale hoofdje met de kapotte lippen schokte wat heen en weer tijdens dat ritje. Plezierloos, terwijl de sirene die speciaal voor hem was aangezet zijn licht over zijn zieke hoofdje scheen en de hoge tonen in zijn kleine oren weerklonken.

Als er dan toch actie moet worden gevoerd, waarom dan niet voor dit kind of andere kinderen, vroeg ik me af. Wegen afgezet. Bussen tot stilstand gebracht. Met bordjes gelopen om de dood te keren. Voor betere medicijnen, voor betere levenskansen, voor hoop. Er worden auto’s tegengehouden om er voor te zorgen dat mensen niet demonstreren tegen iets dat in hun ogen fout is. Er gaan andere mensen de straat op om duidelijk te maken dat ze die Piet niet willen. Maar voor een hoger doel als dit is er niemand die de barricades op gaat. Niemand die de weg afzet voor dit jongetje of een ander jongetje, niemand die af wil dwingen dat dit leven doorgaat. Niemand die farmaceuten dwingt naar hun prijzen te kijken. Niemand die nog niet beproefde medicijnen afdwingt door op de weg te gaan liggen.

De Friezen zijn er trots op dat ze dit hebben tegengehouden hoorde ik ergens. Ik was trotser geweest als iemand voor dit kind was opgestaan.

Meisje (www.meisjelemmer.blogspot.com)