Drie weken cel voor diefstal sloep

LEEUWARDEN/LEMMER - Een 30-jarige Lemster is donderdag veroordeeld tot drie weken cel voor de diefstal van een sloep. De man was zelf niet aanwezig op de zitting van politierechter Marc Brinksma.

De sloep was op 29 augustus gestolen in Balk. De diefstal heeft waarschijnlijk in de nachtelijke uurtjes plaatsgevonden, een getuige hoorde 's nachts een boot door de Luts varen. De volgende dag werd het vaartuig gesignaleerd in de Margrietsluis in Lemmer, met de Lemster aan het roer.

De man had tegen de politie gezegd dat hij de boot van een maat had geleend, een naam wilde hij niet noemen. Hij was van plan om een dagje gezellig uit varen te gaan. Hoewel er geen direct bewijs was, koppelden officier van justitie Rink Janssens en de rechter de Lemster wel degelijk aan de diefstal van de sloep.

De man had een zak met inbrekersgereedschap aan boord en het door de dief kapot geknipte hangslot hing nog aan de boot. De officier noemde het relaas van de Lemster 'een slecht verhaal'. De man is eerder veroordeeld voor diefstal. Hij moet een schadevergoeding van 446 euro aan de eigenaar van de boot betalen.

Tekst: Renze van der Sluis