Opnieuw subsidie voor zoektocht Sociaal Goud

JOURE - Het samenwerkingsproject Sociaal Goud van Miks welzijn, Hof en Hiem Thuiszorg en de NHL Hogeschool, krijgt opnieuw subsidie van de A.S. Talma Stichting, die innovatieve projecten in de ouderenzorg ondersteunt. Vorig jaar nam Sociaal Goud het initiatief op zoek te gaan naar nieuwe vormen van sociale ondersteuning. Experimenten in gemeente De Fryske Marren, met studenten als au pairs en buddy’s bij ouderen, toonden aan dat deze inzet daadwerkelijk hielp om het sociale netwerk van kwetsbare ouderen te versterken.

Eenzaamheid

,,Uit onze kennis van de leefwereld van ouderen weten we dat velen van hen eenzaam zijn en volgens het CBS kunnen zelfs één miljoen 65-plussers geen beroep doen op mantelzorgers”, zo vertelt Harrie Dijkstra, manager van Hof en Hiem Thuiszorg en voorzitter van de stuurgroep. ,,Te gemakkelijk wordt gedacht dat alle mensen een nog groter beroep kunnen doen op hun buren, familie en vrienden. Er is meer en nieuw sociaal kapitaal nodig, maar het kost veel denkkracht en ‘proefboringen’ om innovatieve bronnen van sociaal goud te vinden en aan te boren.”

Goede basis

De subsidie van de A.S. Talma Stichting legt een goede basis voor het vervolg van Sociaal Goud. ,,Wij willen de 25.000 euro gebruiken voor het uitbreiden van de bewezen praktijken en het voortzetten van de zoektocht naar andere innovatieve activiteiten”, aldus Marleen Suurmeijer, projectleider van Sociaal Goud. ,,Wie weet melden zich jonge sociale ondernemers die met een start-up op het sociale domein aan de slag willen. Er is nog zoveel te winnen en er liggen zoveel kansen. Op verzoek van de gemeente De Fryske Marren onderzoeken we bijvoorbeeld sinds kort of er ook mogelijkheden zijn voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt om als buddy bij ouderen hand- en spandiensten te doen.”