Drugsverbod en behandeling voor brandstichter

LEEUWARDEN/SINT NICOLAASGA - NICOLAASGA Een 34-jarige inwoner van Sint Nicolaasga is vrijdag door de rechtbank in Leeuwarden wegens brandstichting veroordeeld tot 16 dagen cel, plus 164 dagen voorwaardelijk. Het onvoorwaardelijke deel van de straf heeft de Sint Nykster al in voorarrest uitgezeten.

De man heeft op 1 november vorig jaar tot twee keer toe brand gesticht in de schuur achter zijn woning aan de Dobbeleane. De brandweer moest tot twee keer toe uitrukken. De eerste keer was 's ochtends rond een uur of zes. Drie uur later stond het hok weer in brand, deze keer bleef er weinig van over. Het ging om een nachthok voor eenden. De bewoner verzette zich toen hij door de politie werd aangehouden.

De man heeft psychische problemen en hij was onder invloed van drugs. Hij heeft inmiddels een klinische behandeling ondergaan, hij verblijft nu in een instelling voor begeleid wonen. De rechtbank bepaalde dat hij daar voorlopig moet blijven en dat hij moet meewerken aan een verder behandelingstraject. Verder legde de rechtbank aan de man een drugsverbod op en werd hij onder toezicht van de reclassering geplaatst.

Renze van der Sluis