Meimeringen | In een glitterniemandalletje de ree bereiden

Joure - Kerst en oud- en nieuw staan voor de deur. Dat kan denk ik bijna niemand ontgaan. De folders met herten, reeën, wilde zwijnen, de meest exotische vruchten en allerlei andere zaken vallen met pakken door de bus.

Grijp me, grijp me en eet me eet me, in grote hoeveelheden lijken ze te roepen. Natuurlijk zit daar een hele PR machine achter. Ik vraag me in alle eerlijkheid wel eens af of iedereen op die dagen een 5 gangendiner in elkaar draait. Is er dan niemand die gewoon een stamppotje zuurkool of boerenkool maakt? Als ik die folders verder mag geloven huppelen we allemaal in een cocktailjurk door december. In de winkels allerlei glitterende niemendalletjes, jurkjes zonder mouwen en jurkjes die je best in Afrika kunt dragen vanwege de hitte, maar waarvan je hier acuut een blaas- of longontsteking oploopt. Natuurlijk kun je thuis de kachel op 30 graden zetten, maar ik heb me laten vertellen dat we daar de aarde mee naar de kloten helpen. Dus zouden we eigenlijk veel beter in zo´n huispak met capuchon op de bank kunnen liggen.

Charmant? Nee dat waarschijnlijk niet. Maar hoe charmant ben je nog als je met een opgeblazen buik (ik wat extra opgeblazen, want ik heb het prikkelbare darm syndroom) je in een worstenvel moet hijsen, terwijl je eigenlijk alleen je joggingbroek aan wilt waar je alles gewoon kunt laten hangen. Bovendien heb je het dan gewoon lekker warm. En eerlijk gezegd: wat voegt het allemaal toe? Gaat het niet gewoon om het samenzijn? Ik denk dat ik gewoon wat mensen uitnodig, een grote pan aardappelen op het vuur zet, een lekker stukje biologisch dynamisch vlees en dat de menselijkheid de grote gemene deler moet worden. Zonder glitterjurk en met de kachel op 21. Maar misschien wel in een foute kersttrui a la Bridget Jones. Dat dan wel weer.

Meisje www.meisjelemmer.blogspot.com