WilhelminaOord ontvangt eerste bewoner

Joure - WilhelminaOord in Sint Nicolaasga ontving op 8 december haar eerste bewoner. Meneer K. Box komt uit Sint Nicolaasga zelf.

Het meer dan 100 jaar oude pand is de afgelopen maanden verbouwd tot een gerieflijk woon- en verzorgingshuis. In de monumentale villa zijn 26 appartementen gerealiseerd. Eind december zijn daarvan vijf tot zes bewoond.

Eigenaren Ben Okkema en Albert Oosting hebben alles op alles gezet om voor de Kerst open te kunnen. De verbouwing had daarbij flink wat voeten in de aarde. ”Er zit meer geld onder de grond dan erboven”, zegt Oosting. ”Zo zijn er beerputten leeggehaald, die op geen enkele bouwtekening stonden vermeld.” Oude plafonds waren verborgen onder gipsplaten, oude details weggemoffeld onder een laag verf. Nu heeft WilhelminaOord weer de allure van vroeger en is het klaar voor de toekomst. Het telt 26 appartementen en even zovele badkamers. Ook wordt werk- en dagbesteding aangeboden, gericht op het onderhoud van het terrein.

Oosting en Okkema bieden zorg op hun eigen wijze. Zo vinden zij dat echtparen bij elkaar moeten kunnen blijven wonen, ongeacht de soms verschillenden zorgvragen. ”Nu zitten mensen vast in hun huis, vanwege de zorg voor een ander. Het wereldje wordt dan heel klein en die eenzaamheid wil je voorkomen’’. Ook mantelzorgers moeten op adem kunnen komen. Oosting: ”Het beleid van onze overheid is om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Dat is een open deur! Die mantelzorger wil je niet uitgeput laten raken. Je krijgt anders vervelende situaties, waarbij de verzorger uiteindelijk niet anders kan dan de ouder of partner naar een instelling te sturen. Geef degene, die zorg krijgt de mogelijkheid tot een vakantie. Een ieder kan dan hernieuwde energie op doen en op deze wijze kan ook de relatie ouder-kind of ouder-partner langer volwaardig worden gehouden.”

De villa is er nu klaar voor. Voor het eerst ook is een en ander goed gedocumenteerd. ”Je wilt het goed hebben voor de komende decennia”, zegt Okkema. ”Je wilt het ook door kunnen geven. WilhelminaOord staat er al langer, dan wij er zijn. En het zal er nog veel langer staan.”

Brenda van Olphen